Lojistiğin en önemli noktalarından biri olan depolar, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır. Ürünler istenilen noktaya aktarılacağı güne kadar depoda hazır bir şekilde bekler.
Lojistikte depolama, ürünlerin güvenle muhafaza edilmesi hem hizmeti sağlayan hem de ürün sahibi olan firma için önemlidir. Ürünlerin doğru şekilde korunması, yerleştirilmesi ve aktarım gerçekleştirilene kadar sorunsuz şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Depolama süreci genel olarak; ürünlerin depoda güvenli bir şekilde, dışarıdan gelecek bir etkiye kapalı olarak korunmasıdır. Bununla birlikte ürünlerin sayım, tartım, ölçüm, kontrol, aktarma, paketleme, etiketleme gibi işlemlerin de yapılabilmesi için uygun bir depo ortamının sağlanması gerekmektedir.
Her ürün için çeşitli muhafaza etme yöntemleriyle beraber çeşitli depolama türleri mevcuttur. Ürün özellikleri ve hava koşullarına göre depolama süreci de değişkenlik göstermektedir.
Ürünler, depoya indirilip bindirilirken(elleçleme) özenli bir şekilde hassas ve uygun ekipmanlar (insan gücü, forklift, vinç, sapan vb.) kullanılarak, ürünlerin ve depo işçilerinin güvenliğine de dikkat edilmelidir.
Online lojistik işlemleri depolama sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Online olarak yapılan işlemlerde sürecin iyi yönetilmesi ve herhangi bir aksilik çıktığında hızlı çözümler üretilmesi gerekmektedir. Online işlemlerde depolama sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için ürün takibi ve güvenliği gibi konularda ekstra özenli davranılmalıdır.
Depolar, amaçları doğrultusunda ticari ve özel olarak ikiye ayrılır. Özel depolar, bir firmanın yalnızca kendi ürünlerini muhafaza etmek üzere kullandığı alanlar iken, ticari depolar ise, işletmecisinin maddi kazanç elde etmek üzere açtığı ve birden çok firmanın ürününü muhafaza eden alanlardır.
Uygulamada kullanılan bazı depolara örnek olarak; Serbest Depo, Gümrüklü Depo, Soğuk Hava Deposu, Dikey Depo (Silo), Açık Depo verilebilir. Her ürün, her depoya konamadığı gibi, her depo da her ürünü kabul edemez. Burada depolanma sürecinde ürünün özellikleri ve muhafaza edileceği süre göz önünde bulundurulmalıdır.
Depo içinde yer alan ürünlerin de birbirine gerek istiflenme gerekse hasar riski anlamında uygun olması gerekir. Örneğin, bir soğuk hava deposundaki aynı bölmeye süt ürünleri ile balık ürünleri, kokularının birbirine geçme riski sebebiyle konulamaz. Aynı şekilde, tahıl ürünlerinin, dökme (paketsiz-çuvalsız) olarak durduğu bir alana, hassas ürün olan bir mobilya takımı da konulamaz.
Hava koşullarından, güneşten, nemden ve haşereden uzak tutulması şart olan gıda ve benzeri ürünler, soğuk hava tertibatlı depolarda saklanmalıdır. Yine benzeri bir durumda, özel bir kimyasal içeriği olan, yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ürünler, basınçlı kaplar ve makineler de bu tehlikelere karşı gerekli önlemlerin alındığı ambarlarda korunmalıdır.
Lojistikte depolama hizmetlerinin sistemli bir şekilde gerçekleştirilmesi, bütün lojistik işleminin maliyetini büyük ölçüde azaltır. Parsiyel taşımalarda da ara durak olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle depolama hizmeti hem nakliyatçı hem de yük verenler için oldukça önemlidir.
Depolama sürecinin doğru yönetilememesi veya yükleme sırasında yaşanacak bir problem hem yük veren için hem de nakliyatçı için olumsuz bir etki yaratır.
Depolama sürecinde diğer bir önemli nokta ise transfer edilecek ürünlerin ihracat ve ithalat işlemlerinde gümrük süreçlerinin işleyişidir. Gümrük süreçlerinde ürünlerin korunduğu, kontrol edildiği ve transfer edilmeye hazır hale beklemesi gereken depolara ihtiyaç duyulur. Burada hem nakliyatçılar hem de yük verenler düzgün organize edilmiş bir depolama sayesinde sorunsuz bir şekilde gümrük sürecini tamamlarlar.
Depolama ve taşıma hizmetlerinin önemine hassasiyetle dikkat eden, güvenilir, hasarsız ve rahat bir lojistik deneyimi için 40Ayak.com’u ziyaret edebilirsiniz.