40ayak logo

Damper Nedir?

Damper Nedir? - 40Ayak
25.10.22

Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür. Damperin görevi; ağır ve dökülmesi gereken yükleri verimli bir şekilde kaldırmak ve taşımaktır. Damperin, taşımasına yardımcı olabileceği farklı malzemelerden bazıları şunlardır:

  • Kum
  • Çakıl
  • Tahıl
  • Kir
  • İnşaat molozları
  • Asfalt
  • Kar
  • Odun talaşı
  • Çim
  • Hem masraflardan hem de zamandan tasarruf etmenin bir yolu olarak, deneyimli bir operatörle bir damperli kamyon kiralamak çok önemlidir. 

Damper Çeşitleri Nelerdir?

Yükün daha verimli taşınabilmesi için farklı yüklere özel farklı ebat ve şekillerde damperler üretilmektedir. Damperli araçlarda genel olarak bulunan kasa tipleri şu şekildedir:

  • Araç Üstü Damper
  • Küvet Tipi Damper
  • Kaya Tipi Dev Damper
  • Damperli Römork 

Araç Üstü Damper

Özellikle inşaat ve yol yapım alanları gibi engebeli arazilerde rahat hareket edebilen ve verim arttıran araç üstü tipi damper,en çok tercih edilen kasa tipidir. Bunun nedeni, kum gibi çok ince taneli yüklerin taşınmasından ziyade büyük çakıl veya kaya ve benzeri inşaat malzemelerinin taşınmasında kullanılmasıdır. Bu kasaların genişliği 2.55 metre iken, uzunlukları aracın taşıma kapasitesine göre 5.0 metre ile 6.5 metre arasında değişiyor.

Küvet Tipi Damper


Küvet tipi damper, araç üstü dampere kıyasla daha ince taneli yükleri taşımak için kullanılır. Genellikle kum, asfalt, çakıl veya ince çakıl gibi yükler, küvet tipi damperler ile aktarılır. Küvet tipi damperlerin genişliği standart olarak 2.55 metre olarak üretilmektedir. Ancak aracın uzunluğu, aracın yük taşıma kapasitesine bağlı olarak 6.7 metre ile 8 metre arasında değişmektedir.

Kaya Tipi Dev Damper

Kaya tipi dev damperler, kaya tipi damperlere kıyasla daha büyük ve ağır yüklerin taşınmasında kullanılmaktadır. Bu damper tipinin diğer kasalardan en büyük farkı, çok ağır yüklerin yüklenmesi ve taşınması sırasında oluşabilecek kırılma gibi durumların önüne geçmek için çerçevenin daha sağlam metal alaşımlarından yapılmasıdır. Bu nedenle kaya tipi dev damperlerin darbe dayanım ve dayanım değerleri diğer kasa tiplerine göre daha yüksektir. Standart yük taşıma araçlarının aksine kaya tipi dev damperli kamyonların genişliği 2.55 metre değil 3.6 metredir. Ayrıca araç uzunlukları 8.0 metre ile 8.5 metre arasında değişmektedir. Toplam taşıma kapasitesi, hem araç genişliği hem de uzunluğu ile diğer tiplere göre 2 kata kadar daha fazladır.

Damperli Römork

Günümüzde kargo taşımacılığı operasyonlarında sıklıkla kullanılan damperli römork sistemleri, kamyon ve kamyonetlere göre daha yüksek avantajlara sahiptir. Römork sistemleri aracın ön tarafından bağımsız olarak sökülebildiğinden, taşınacak yükün özelliklerine göre damperli römork kasasının araca bağlanması yeterlidir. Farklı kargo taşıma operasyonları için özel olarak üretilen damperli römork sayesinde hemen hemen tüm yüklerin taşınması da mümkündür. Damperli römorkun diğer kasa tiplerinden en büyük farkı bakım maliyetlerinin düşük olması, ihtiyaca göre birçok farklı yükü taşıyabilmesi ve yükleme kolaylığı gibi avantajları olmasıdır.


Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın.

Benzer Yazılar

Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması, sürücüleri ve yayaları tehlikeye atan hava koşullarından oluşabilecek kazaları önlemek için uygulanmaktadır.

19/12/22
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!