40ayak logo

Depo Yönetimi ve Optimizasyonu

Depo Yönetimi ve Optimizasyonu
11.09.23

Gelişmiş bir depo yönetimi ve optimizasyonu, işletmenin envanterindeki tüm öğelerin doğru bir şekilde izlenmesine, düzenli olarak kontrol edilmesine ve gerektiğinde yenilenmesine olanak tanır. Bu sistemler, stok seviyelerini doğru bir şekilde belirlemek için veri analizi, tedarik zinciri optimizasyonu, talep tahmini ve envanter döngüsü analizi gibi çeşitli analitik araçları kullanır.

 

Depo yerleşim optimizasyonu ise depoda bulunan öğelerin en verimli şekilde yerleştirilmesini sağlayarak depo alanının kullanımını optimize eder; stokların hızlı, verimli bir şekilde bulunmasına ve teslim edilmesine olanak tanır. Bu optimizasyon aynı zamanda depo alanı ve işletmenin genel verimliliği açısından da önemlidir çünkü yanlış yerleştirilmiş öğeler iş gücü maliyetlerini artırabilir ve depo alanının gereksiz yere kullanılmasına neden olabilir. Stok optimizasyonu bulunmayan şirketler yüksek maliyet ve düşük performans riski ile karşı karşıya kalır. Ayrıca, Depo Lojistiği Nedir? lojistik süreçlerinde ki kaybı minimize etmek için önemlidir.

 

Depo Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

• Optimum stok seviyelerini korumak.

• Depo alanının kat planını düzenlemek.

• Varlıkların hareketlerini ve depolanmalarını düzenli olarak kontrol etmek.

• Otomasyondan yararlanmak.

• Döngüleri planlamak.

 

Stok Yönetimi ve Envanter Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

İlk adım işletmenin stok ihtiyaçlarını belirlemek ve optimum stok seviyelerini belirlemek. Bunun için geçmiş satış verileri, trendler ve mevsimsel değişimler gibi faktörler göz önünde bulundurulabilir.

 

İkinci adım stok yönetimi sürecinin oluşturulması. Stok yönetimi süreci; stok takibi, sipariş verme, ürün alımı, depolama ve teslimat işlemlerini içerir. Bu sürecin doğru bir şekilde oluşturulması, verimliliği artırırken maliyetleri azaltabilir. Teslimat işlemleri için Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır? içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

Üçüncü adım depo yerleşim optimizasyonu. Depo yerleşimi, işletmenin depo alanının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Doğru depo yerleşimi, stoklar için uygun bir yer sağlayarak zaman kaybını azaltır.

 

Dördüncü adım tedarik zinciri yönetimi. Tedarik zinciri yönetimi; ürünlerin tedariğinden üretimine, depolama ve dağıtımına kadar tüm süreçleri kapsar. Doğru tedarik zinciri yönetimi, stok seviyelerinin optimize edilmesine ve müşteri taleplerinin karşılanmasına yardımcı olur.

 

Beşinci adım otomatikleştirme ve analitik araçlar kullanımı. Stok yönetimi ve envanter optimizasyonu sürecinde işletmelerin manuel işlemleri otomatikleştirmesi ve analitik araçları kullanması daha doğru ve verimli bir yönetim sağlayabilir. Veri analizi, talep tahmini, envanter döngüsü analizi yapılması işletmenin envanter yönetimini geliştirebilir.

 

Depo Operasyonlarında Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?

• Depo Yönetim Sistemi - WMS

• Malzeme Akış Kontrol Sistemleri - MFS

• Portal Uygulamaları

• Otomatik Yükleme ve Boşaltma Sistemleri - ASRS

• Askılı Ürünler için Otomasyon Sistemleri

• Dikey Asansör Sistemleri

• Işıklı Sipariş Toplama Sistemleri

• Otomatik Ayrıştırma Sistemleri

• Sesli Ürün Toplama

• RF El Terminali

Benzer Yazılar

Lojistikte Gümrükleme Nedir?

Lojistikte Gümrükleme Nedir; ithalat-ihracat süreci üzerinde olumlu etkisi olan ve lojistik zincirinde önemli bir faktördür. Ülkeye giren ve çıkan ürünlerin gümrük mevzuatına uygunluğunu denetleyen bu süreç lojistik verimini artırır.

22/05/23
Lojistikte Veri Analitiğinin Gücü Ve Kullanımı

Hızla büyüyen ve gün geçtikçe karmaşık hale gelen lojistik sektöründe artık geleneksel yöntemler bir işe yaramıyor. Bu yüzden gelişmiş otomasyon sistemlerinin kullanılması zorunlu hale geldi. Özellikle verilerin analiz edilmesi, lojistik sektöründe olmazsa olmazlardan birisidir.

20/02/24
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Otomatikleştirilmiş Depolama Ve Dağıtım Sistemleri

Geleneksel depolama ve dağıtım işleri çok fazla seçenek sunmuyordu. Dünya geliştikçe ürünlere olan talebin karşılanması daha da zor hale geldi. Daha fazla insanın ürünlere olan talebinin karşılanması için etkili bir otomatikleştirme sistemine ihtiyaç vardı.

24/08/23
Taşımacılıkta Elektronik Takip Sistemi

Hayatımızın birçok alanında olduğu gibi lojistik alanında da teknoloji çözümleri işimizi kolaylaştırıyor. Elektronik takip sistemi ise “akıllı taşımacılık” kavramını ortaya atan teknolojik çözümlerden biri.

08/09/23
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Gemi Acenteliği Nedir?

Gemi acenteleri; deniz taşıtlarıyla yolcu ve yük taşımalarında gemi sahibi, kaptan, işletici ya da kiracıları 3. kişi ve kuruluşlara karşı menfaat ve hak tayin edilen bölge içinde koruyan ve bunun karşılığı olarak ücret alan olan kişi ve kuruluşlardır.

19/06/23
Lojistik Sektöründe E-Ticaretin Yükselişi

Alışverişin internete taşınması ile birlikte online olarak ürünlerin satılması yaygınlaştı. E-ticaret kavramı, alışverişin internet üzerinden yapılması prensibine dayanır. Siparişin internet üzerinden alınması ile birlikte yalnızca dağıtım ve depolama maliyeti söz konusudur.

31/07/23
Lojistikte Maliyet Optimizasyonu Yolları

Doğru yöntemler kullanılarak lojistik maliyet optimizasyonu üzerinde %20’ye varan tasarruf sağlanabilir. Lojistik alanında maliyeti düşürmenin yanı sıra performans artışı da sağlanabilir. Lojistik maliyet optimizasyonu, lojistik aşamalarını oluşturan kalemlerin analiz edilmesiyle sağlanabilir.

02/02/24
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!