40ayak logo

Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?
14.09.22

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir. Günümüzde kırkayak kamyonlarının tercih edilmesinin en büyük nedeni de çok ağır yükleri taşıyabilmesidir. Bu araca ‘Kırkayak Kamyon Nedir?’, ‘ Kırkayak Kamyon Kasa Tipleri Nelerdir?’, ‘Kırkayak Kamyon Kaç Ton Taşır?’ başlıklar altında inceleyelim.

Kırkayak Kamyon Nedir?

Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

 

Kırkayak kamyon tipi, 2002 yılında geliştirilen ve dört dingilli yapısı sayesinde çok ağır yüklerini taşıyan kamyon tipidir. Kırkayak kamyonların ön ve orta dingilleri birer, arka dingillerinde ise ikişer lastik bulunmaktadır. Yüksek dingil sayısına rağmen diğer yük kamyonlarına göre daha küçük bir yapıdadır. Bu yapısı sayesinde, dar alanlarda çalışma verimleri oldukça yüksektir. Standart kamyonlarla yapılan yük taşımalarında harcanan yakıt miktarı ve buna karşılık taşınabilecek yük miktarı, kırkayak kamyonlarla beraber neredeyse %50ye kadar avantaj sağlayabilmektedir. Yani, kırkayak kamyonlar kullanılan yük taşımalarında diğer kamyon tipleriyle aynı yakıtın harcandığı durumlarda taşınan yük miktarı %50’ye kadar yakıt tasarrufu sağlaması, kırkayak kamyonlarının lojistikte ki en büyük avantajıdır.

Kırkayak kamyon tipinin bir diğer özelliği ise manevra kabiliyeti, bu sayede şehir içi kullanımda daha rahat sürüş deneyimi sağlıyor. Kırkayak kamyonlar, tırlara nazaran dar alanlarda yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Böylece şehir içi taşımalar içinde kullanılabilmektedir.

Kırkayak kamyonlarda 12 tane tekerlek bulunmaktadır. Ancak kamyonun çift tekerleklerinde bulunan hidrolik sistemi de vardır. Bu hidrolik sistem, aracın yük taşırken ki ihtiyacına bağlı olarak 12 ya da 10 tekerlekli olarak yolculuk yapmasını da mümkün kılıyor.

 
Kırkayak Kamyonlarda Kasa Türleri Nelerdir?

Günümüzde kullanımı yaygın olarak kırkayak kamyonlarda iki farklı kasa tipi bulunmaktadır. Bu kasa tipleri, kamyon içerisinde taşınması gereken yüke bağlı olarak tercih edilmektedir. Yük taşıması esnasında en fazla yük taşıma avantajları sunan kasa tipini tercih edilmesi, yükün kamyona yüklenmesi ve boşaltmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle yük taşıması yapılmadan önce yüke uygun kasa tipi belirlenmeli ve buna göre araç seçimi yapılması gerekir. Kırkayak kamyonlarda kullanılan kasa tipleri;

  • Açık Kasa Tipi: Yandan açılabilen ya da havuzlu tipte tasarlanan tüm kasaları kapsamaktadır. Kasanın açılabilen yan kısımları sayesinde eşya yüklemelerinde, kullanıcılara avantaj sağlamaktadır. Açık kasa tipinde yüklerin kamyona yüklenmesi daha kolaydır. 
  • Kapalı Kasa Tipi: Ortam şartlarından etkilenmemesi gereken eşya ve yüklerin taşınmasında kullanılır. Bu kırkayak kamyonlarının kasa tipi tamamen kapalı olması, eşyaların taşınma sırasında hasar görmemesini sağlamaktadır. Kapalı kasalarında kendi içinde 2 türü vardır. Saç ve tente olarak ayrılmaktadır. İki kasa türünün de kullanım alanları yük ağırlığına bağlı olarak firma ve ya şoförün tercihine göre seçim yapılmalıdır. Tenteli kasa tipi hem üstten hem de yan kısımlarında açılabildiği için yükleme işlemi daha kısa sürede tamamlanabilir. 

Bu araç avantajlarının yanı sıra, online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve 40ayak.com ile bir tık uzaklığınızda! 

 

Kırkayak Kamyon Kaç Ton Taşır? 

Kırkayak kamyonlar, daha ağır yüklerin taşınması için kullanılmaktadır. Bu yüzden diğer kamyon türlerinden daha çok tercih edilmektedir. Tüm yük taşıma araçları dingil sayısına bağlı olarak trafik kuralları uygulanmaktadır. Dingil sayısı ne kadar fazlaysa o kadar yük kapasitesi artmaktadır. Kırkayak kamyonlarda standart kamyonlara göre daha fazla dingil sayısı olduğundan taşıma kapasitesi daha fazladır. Ayrıca, diğer kamyonlar ve tırlar için Kara Yolu Yük Taşıma Sınırlarına göz atabilirsiniz.

Kırkayak kamyonu sahip olduğu 4 adet dingil sayesinde 32 ile 40 ton aralığına kadar yük taşıma yapabiliyor.

Araç detaylarını aşağıda bulabilirsiniz;

Kamyon Römork (Tenteli Araçlar): 7.10 + 7.68 x 2.45 x 2.80 m / 20-24 ton / 100-105 m3
Alçak Yataklı Trayler: 13.60 + 6 x 2.55-3.00 x 3.00-4.00 m / 25-80 ton
Hidrolik Trayler: 13.00 + 13.00 x 3.00 -5.00 x 3.00-5.00 / 60-100 ton
İki Dingilli Kamyon ve Kamyonet: 13.50 m / 11-20 ton
Üç Dingilli Kamyon: 15 m / 21-24 ton
Dört Dingilli Kamyon (Kırkayak): 15 m / 32-40 ton

Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın. 

Benzer Yazılar

Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Brokerlik Nedir?

Brokerlar; çeşitli ticari işlemlerde taraflar arasında aracı olarak görev alan kişi ya da kurumlardır. İşlemlerin tarafları olarak nitelendirebileceğimiz satıcılar ve alıcılar arasındaki ilişkilerin yürütülmesinde rol oynar. Müşterinin isteğine göre satın alma işlemleri gerçekleştirir. Bireylerden, büyük şirketlere kadar çeşitli müşterilerle çalışır.

10/04/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Kara Yolu Yük Taşıma Sınırı Nedir? 2024

Kara yolu yük taşıma sınırı, yasal düzenlemeler ile belirlenen ve kara yolu yük taşıma yönetmeliği ile uygulanan bir uygulamadır. Ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire değişiklik gösterebilen bu sınırlama; yol tipine, yol durumuna ve aracın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir.

08/09/23
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür.

25/10/22
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması, sürücüleri ve yayaları tehlikeye atan hava koşullarından oluşabilecek kazaları önlemek için uygulanmaktadır.

19/12/22
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!