40ayak logo

Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması - 40Ayak
19.12.22

Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması 

Ticari araçlarda kış lastiği  uygulaması, sürücüleri ve yayaları tehlikeye atan hava koşullarından oluşabilecek kazaları önlemek için uygulanmaktadır. Mal ve can güvenliğini korumayı hedefleyen bu uygulama ülkemizde her yıl uygulanmaktadır. 

Kış Lastikleri Ne Zaman Takılmalı?

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan araçlar için kış lastiği takma kuralı her yıl 1 Aralık’ta başlamaktadır. İlgili konumların valilikleri tarafından değişiklik yapılmadığı sürece 1 Nisan’a kadar devam eder. 

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Nedir? 

Kış lastiği cezası , Aralık 2022 ayında şuan 846 TL olmakla beraber cezanın 2023 yılının ilk günü olan 1 Ocak itibari ile 2.534 TL olması bekleniyor. 

Kış Lastiği Hangi Araçlarda Zorunludur? 

Kış lastiği zorunluluğu, şehirler arası karayollarında yük ve yolcu taşımalarında kullanılan taşıtlarda zorunludur. Bu araçların Türkiye plakalı olup olmaması ise önem taşımamaktadır. Hususi ve ticari amaçlar için kullanılmayan araçlar için ise bu kural zorunlu değildir. Yine de can ve mal güvenliğiniz için kullanmanızı tavsiye ederiz.  

Kış Lastiğinin Farkı Nedir? 

Kış lastiğinin diğer lastiklerden farkı lastiğin yapımında lastiği sertleştirmeyen özel bir malzemenin kullanılmasıdır. Bu malzeme 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda esnekleşerek sürücüye daha güvenli bir seyahat deneyimi sunar. 

Kış Lastiğinin Faydaları 

Kış lastiği karlı ve buzlu yollarda sürücüye bazı faydalar sunar: 

1- Aracın çekiş kuvvetini artırır. 

2- Aracın yol tutuşunu artırır. 

3- Aracın karlı yolda manevra kabiliyetini artırır. 

4- Daha etkili frenler sağlar. 

Karlı Havalarda Sürüş Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler: 

Karlı havalarda sürüş esnasında ekstra dikkatli olunması, hem can ve mal güvenliği için hem de diğer insanların mağduriyet yaşamamaları adına güvenli yolculuk çok önemlidir. Karlı havalarda aniden sertleşen kar yağışları sürücünün sürüş deneyimini zorlaştırarak sürücüyü ve çevresini tehlikeye sokabilir. Havanın 0 derece altına düşmesi veya yaklaşması ile gerçekleşen don olayları ise tahmin edilemeyecek anlarda sürücüyü etkileyebileceği için göz önünde bulundurabileceğiniz bazı tavsiyeler sıraladık. 

1- Her iki el ile direksiyonu tuttuğunuza emin olun. 

2- Virajlara gelmeden hızınızı yavaşlatın. 

3- Aniden hızlanma yapmayın. 

4- Virajlarda fren yapmayın. 

5- Yokuş aşağı inerken motor frenlerini kullanın. 

6- Görüşünüz kısıtlı ise şerit değiştirmeyin. 

7- Önünüzdeki araçla mesafeyi normalden biraz daha fazla tutun. 

8- Aniden artan yağışlarda panik yapmadan hızınızı yavaşça düşürmeye çalışın. 

9- Rüzgarlı ve karlı havalarda camınızı kapalı tutmaya özen gösterin. 

10- Lastik havasını indirmek daha fazla probleme yol açabileceği için kış lastiği kullanın. 

11- Bir üst viteste aynı hızda gidin. 

Online lojistik platformu 40Ayak ile siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın.
 

Benzer Yazılar

Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür.

25/10/22
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!