40ayak logo

Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk İrsaliyesi Nedir? - 40Ayak
16.01.23

Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir. Sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen işletmeler birçok hususu göz önünde bulundurmalıdır. Bu nedenle, sevk irsaliyesi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak önem taşımaktadır.

Sevk İrsaliyesi Nasıl Kesilir?

Sevk irsaliyesi kesmek isteyen işletmelerin sevk irsaliyesinde bulunması gereken bilgiler ile irsaliyelerini düzenlemesi gerekmektedir.

Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler

  • Belgenin sevk irsaliyesi olduğuna dair ibare
  • İrsaliyeye ait belge numarası
  • Maliye Bakanlığı klişesi veya noter tasdik mührü şekli
  • Malın miktarı ve cinsi
  • Sevk irsaliyesini düzenleyen kişinin; adı, soyadı, işletmedeki unvanı, iş adresi, vergi numarası ve dairesi ile ilgili bilgi
  • Sevk irsaliyesine konu olan malı alacak olan kişinin; adı, soyadı, adresi, eğer varsa vergi dairesi numarası ve hesap numarası
  • Malların sevk tarihi (saat ve dakika olarak da bildirilmesi gereklidir)
  • Malları taşıyan personel şoföre ait bilgiler (İsim, Soyisim, TC kimlik no)
  • Malın gönderileceği adres bilgileri
  • Sevk irsaliyesini düzenleyenin, malı taşıyanın ve teslim alan kişilerin imzaları

Sevk irsaliyesi kesmek için kâğıt üzerinde irsaliye düzenlenebileceği gibi e-irsaliye programlarından da yararlanılarak sevk irsaliyesi düzenlenebilmektedir.

Sevk İrsaliyesi Düzenlemek Zorunlu Mudur?

Sevk irsaliyesi, kesilmesi zorunlu bir belgedir. Ticari mal; satıcı tarafından taşınırsa satıcı tarafından, alıcı tarafından taşınması halinde ise alıcı tarafından sevk irsaliyesi düzenlenir. En az üç nüsha olarak düzenlenen sevk irsaliyesinin iki nüshası mutlaka emtiayı (malı) taşıyan araçta bulundurulmalıdır. Belge düzenleme tarihi ve malın sevk tarihi ayrı ayrı yer almalıdır. Her iki tarih aynı olsa da ayrı ayrı belirtilmesi gereklidir. Tarihlerden biri yazılmazsa belge hiç düzenlenmemiş sayılır.

Sevk İrsaliyesi Fatura Yerine Geçer Mi?

Sevk irsaliyesi, satışı yapılan bir malın depodan çıkarıldığını ve alıcıya teslim edildiğini kayıt altına alan belge iken; fatura, o malın satışının gerçekleştiğini gösteren (Mal Sigortası da bu belgeye dahildir.) belgedir. Bu sebeple, sevk irsaliyesi, fatura yerine ya da fatura, sevk irsaliyesi yerine kullanılamaz.

Sevk İrsaliyesi ve Fatura Arasındaki Farklar



Sevk irsaliyesi ve fatura belli özellikleri bakımından farklılık gösterir;

  • Faturalarda yer alan ürün satış tarihi, ödeme tutarı gibi bilgiler sevk irsaliyelerinde bulunmamaktadır.
  • Faturalar satıcı firma tarafından düzenlenir, sevk irsaliyeleri düzenlemek ise taşıyıcı firmaya göre farklılık göstermektedir. 

Online lojistik platformu 40Ayak'ı ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın. 

Benzer Yazılar

Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür.

25/10/22
Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması, sürücüleri ve yayaları tehlikeye atan hava koşullarından oluşabilecek kazaları önlemek için uygulanmaktadır.

19/12/22
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Güvenli Yolculuk

Otoyollar ve güvenli yolculuk yapmak isteyen kişiler için ' Güvenli Yolculuk ' adı altında her gün yeni alınan önlemler ve kurallar alınıyor.

09/12/22
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Yük taşımacılığı yapmak için, taşımacılık türüne göre farklı belgelere sahip olmak gerekmektedir. Firmalar bu belgeler olmadan taşımacılık yapamazlar. K1, K2 ve K3 yetki belgeleri ticari olarak yük taşımacılığında kullanılan belgelerdir. Bu belgeler farklı taşımacılık türleri ve işlemleri için uygundur.

08/05/23
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!