Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir. Sevk irsaliyesi düzenlemek isteyen işletmeler birçok hususu göz önünde bulundurmalıdır. Bu nedenle, sevk irsaliyesi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak önem taşımaktadır.
Sevk irsaliyesi kesmek isteyen işletmelerin sevk irsaliyesinde bulunması gereken bilgiler ile irsaliyelerini düzenlemesi gerekmektedir.
Sevk irsaliyesi kesmek için kâğıt üzerinde irsaliye düzenlenebileceği gibi e-irsaliye programlarından da yararlanılarak sevk irsaliyesi düzenlenebilmektedir.
Sevk irsaliyesi, kesilmesi zorunlu bir belgedir. Ticari mal; satıcı tarafından taşınırsa satıcı tarafından, alıcı tarafından taşınması halinde ise alıcı tarafından sevk irsaliyesi düzenlenir. En az üç nüsha olarak düzenlenen sevk irsaliyesinin iki nüshası mutlaka emtiayı (malı) taşıyan araçta bulundurulmalıdır. Belge düzenleme tarihi ve malın sevk tarihi ayrı ayrı yer almalıdır. Her iki tarih aynı olsa da ayrı ayrı belirtilmesi gereklidir. Tarihlerden biri yazılmazsa belge hiç düzenlenmemiş sayılır.
Sevk irsaliyesi, satışı yapılan bir malın depodan çıkarıldığını ve alıcıya teslim edildiğini kayıt altına alan belge iken; fatura, o malın satışının gerçekleştiğini gösteren (Mal Sigortası da bu belgeye dahildir.) belgedir. Bu sebeple, sevk irsaliyesi, fatura yerine ya da fatura, sevk irsaliyesi yerine kullanılamaz.
Sevk irsaliyesi ve fatura belli özellikleri bakımından farklılık gösterir;
Online lojistik platformu 40Ayak'ı ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın.