40ayak logo

Mal Sigortası Nedir?

Mal Sigortası Nedir? - 40Ayak
02.01.23

Mal Sigortası Nedir?

‘’Mal sigortası’’ veya ‘’mal varlığı sigortası’’ kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların (bir zarara uğrama olasılığının) güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalardır.

Mal Sigortası Kapsamı

Mal sigortası kapsamı , kanuna göre; rizikonun gerçekleşmemesinde menfaati bulunan kişilerin, menfaatlerini mal sigortası ile teminat altına alabilecekleri yazılıdır. Bu sigorta türünde korunan hukuki değer menfaat olduğu için sigortalanan şey mal değil, menfaattir.

Malın taşınır, taşınmaz veya fikri bir hak olup olmadığına bakılmaksızın üzerindeki menfaatin ihlal edilip edilmediğine bakılır. Bu belirtilen malların zarara uğraması halinde sigorta yaptıranın menfaati zedeleneceği için, mal sigortasının karşılanması gerekecektir.

Bu menfaatlerin ne olduğuna bakacak olursak; para ile ölçülebilen, hukuken yasaklı olmayan ve gerçek bir menfaat olması gerekmektedir. Kamusal düzene veya ahlaka aykırı söz konusu menfaatler teminat altına alınamazlar. Menfaatin ölçüsünün neler olduğu TTK madde 1401 ve devamı maddelerinde açıkça belirtilmiştir.

Menfaat üzerinde dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise, TTK madde 1408’de düzenlenen sigorta sözleşmesinin kurulduğu zaman, sigortalanan menfaatin mevcut olması zorunluluğudur. Sözleşme yapıldığı zaman menfaatin var olduğu söylenmelidir aksi takdirde sigorta sözleşmesi geçersiz olacaktır. Bir diğer konu ise, sigorta sözleşmesinin yapıldığında var olan menfaatin, sözleşme devam ederken ortadan kalkması durumudur. Bu ihtimal gerçekleştiği takdirde ise sigorta sözleşmesi menfaatin kaybolduğu anda geçersiz hale gelecektir.

Mal Sigortası Türleri

Mal sigortası türleri olarak;

  • Yangın Sigortası
  • Hırsızlık Sigortası
  • Tarım Sigortası
  • Nakliyat Sigortası
  • Kasko Sigortası
  • İnşaat Sigortası
  • Deprem Sigortası örnek gösterilebilir.

Nakliyat Sigortası

Nakliyat sigortası, genel ve özel şartlar çerçevesinde hem uluslararası alanda hem yurt içinde bir yerden diğer bir yere taşınmakta olan her türlü yükü kapsar. Bu sigorta, yüklerin taşınmaları sırasında karşılaşabilecekleri tehlikelerden kaynaklanan hasarlara karşı güvence sağlar. Hasara ilişkin masraflar poliçede belirtilen koşullar doğrultusunda sigorta şirketi tarafından karşılanır. Nakliyat sigortası , kazalardan kaynaklanan hasarların yanı sıra doğal afet gibi bazı beklenmedik olayları karşı da teminat sağlar.
 

Online lojistik platformu 40Ayak'ı ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın. 

Benzer Yazılar

Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Brokerlik Nedir?

Brokerlar; çeşitli ticari işlemlerde taraflar arasında aracı olarak görev alan kişi ya da kurumlardır. İşlemlerin tarafları olarak nitelendirebileceğimiz satıcılar ve alıcılar arasındaki ilişkilerin yürütülmesinde rol oynar. Müşterinin isteğine göre satın alma işlemleri gerçekleştirir. Bireylerden, büyük şirketlere kadar çeşitli müşterilerle çalışır.

10/04/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Güvenli Yolculuk

Otoyollar ve güvenli yolculuk yapmak isteyen kişiler için ' Güvenli Yolculuk ' adı altında her gün yeni alınan önlemler ve kurallar alınıyor.

09/12/22
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür.

25/10/22
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması, sürücüleri ve yayaları tehlikeye atan hava koşullarından oluşabilecek kazaları önlemek için uygulanmaktadır.

19/12/22
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!