Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir. Taşıma anında aracın tonaj kapasitesinin aşılması durumunda araç sahibi ve taşımayı yapan firma sorumludur. Bu nedenle taşıma vasıtası ile yüklenen her şey, aracın tonaj kapasitesi dikkate alınarak prosedürlere uygun şekilde düzenlenmelidir. Peki tonaj ne anlama geliyor ve lojistikte neden önemli?
Tonaj, bir aracın taşıyabileceği ton cinsinden toplam ağırlıktır. Her aracın kendi motor performansına ve çeşitli standartlara göre belirli bir tonajı vardır. Tüm yük ve eşyaların bu araçlarla taşınması için aracın toplam tonajının aşılmaması, sürücünün ve taşınan eşyaların güvenliği ile yoldaki diğer araçların güvenliği için çok önemlidir.
Belirlenen araç tonaj kapasitesi, motor kapasitesi ve araç teknik verilerinden hesaplanır. Yük kapasitesine yaklaştıkça aracın çekiş performansını azaltır ve aracın idare edilmesini zorlaştırır. Aracın tonajı aşılırsa kaza veya araç arızası olasılığı artar. Bu nedenle tüm yurt içi ve yurt dışı yük taşıma araçlarının tonaj kapasitesini aşmamaya özen gösterilmelidir. Tonaj limitinin aşılması halinde Karayolları Genel Müdürlüğü, araç ve sürücülere cezai işlem uygular. Bir şirketin tonaj kapasitesinin aşılması, olası kazalar, mal hasarları ve cezalar dahil olmak üzere çeşitli kayıplara yol açar.
Kara Yolu Taşımacılığı için kullanılan aracın büyüklüğüne göre farklı tonaj limitleri uygulanmaktadır. Kara Yolu Yük Taşıma Sınırı Nedir? Örneğin normal büyüklükte bir kam yon 24 tona kadar yük taşıyabilir. Ancak bu yük kapasitesi, kamyonun deplasmanına ve motor kapasitesine bağlı olarak değişecektir. Mega kamyonlar ve büyük motor kapasiteli araçlar için maksimum yükleme kapasitesi 26 tondur. Taşıma için kullanılan kamyonun kapasitesine bağlı olarak maksimum tonaj 40 tona kadar çıkmaktadır.
Ağırlık kontrolü, aracın izin verilen toplam ağırlığını kontrol eder. Her araç için maksimum brüt ağırlık, ruhsat bilgilerine dahil edilmiştir. Tonaj formülü aşağıdaki gibi çalıştırılabilir:
Tartı toleransı, aracın maksimum “yüklü” ağırlığının 3,75'i+ aracın maksimum “yüklü” ağırlığı +500 kg olarak kabul edilebilir.
Genelde lojistikte kullanılan araçların toplam tonaj ışu şekilde bilinmektedir:
Kırkayak kamyon tipi, 2002 yılında geliştirilen ve dört dingilli yapısı sayesinde çok ağır yüklerini taşıyan kamyon tipidir. Kırkayak kamyonların ön ve orta dingilleri birer, arka dingillerinde ise ikişer lastik bulunmaktadır. Yüksek dingil sayısına rağmen diğer yük kamyonlarına göre daha küçük bir yapıdadır. Bu yapısı sayesinde, dar alanlarda çalışma verimleri oldukça yüksektir. Standart kamyonlarla yapılan yük taşımalarında harcanan yakıt miktarı ve buna karşılık taşınabilecek yük miktarı, kırkayak kamyonlarla beraber neredeyse %50ye kadar avantaj sağlayabilmektedir.
Kırkayak kamyonların yükseklikleri 2,7 metre uzunlukları 8,2 metre ve genişlikleri 2,45 metre olarak belirlenmektedir. Fakat Kırkayak kamyonların farklı üreticilere bağlı olarak boyutlar birkaç santim değişiklik gösterebilir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenen ve günümüzde uygulanan, Kırkayak tonaj sınırı 32 ile 38 ton arasındadır.
Kırkayak kamyon tipinin bir diğer özelliği ise manevra kabiliyeti, bu sayede şehir içi kullanımda daha rahat sürüş deneyimi sağlıyor. Kırkayak kamyonlar, tırlara nazaran dar alanlarda yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Böylece şehir içi taşımalar içinde kullanılabilmektedir.
Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın.