40ayak logo

Brokerlik Nedir?

Broker Nedir?
10.04.23

Brokerlar; çeşitli ticari işlemlerde taraflar arasında aracı olarak görev alan kişi ya da kurumlardır. İşlemlerin tarafları olarak nitelendirebileceğimiz satıcılar ve alıcılar arasındaki ilişkilerin yürütülmesinde rol oynar. Müşterinin isteğine göre satın alma işlemleri gerçekleştirir. Bireylerden, büyük şirketlere kadar çeşitli müşterilerle çalışır.

Brokerlar, farklı mesleki sorumluluklara ve görevlere sahiptir.

Gemi ve Yük Brokerı Nedir?

Deniz yolu taşımacılığı; kıtalararası mesafelerde, büyük hacimlerde en ekonomik taşımacılık modeli olması nedeniyle dünya ticaretinin vazgeçilmezi durumundadır. Kargo ithalatı veya ihracatı işindeyseniz, deniz brokerliği sizin için büyük anlam ifade edecektir.

Gemi kiralama brokerları ne yaparlar yakından bakalım. Gemi kiralama, tramp (dökme) taşımacılıkta karşımıza çıkmaktadır ve gemi kiralama sözleşmeleri ile gerçekleştirilmektedir. Kira sözleşmesinin tarafları olan armatör ve kiracı şirketlerinde, tarafların menfaatlerini koruyacak şekilde kira sözleşmeleri maddeleri üzerinde müzakere yapan ve gemilerin kiralanmasını sağlayan, gemi kiralama brokerlarıdır.

Bir gemi ve yük brokeri, alıcıların ve satıcıların işleri için daha iyi değer elde etmelerine yardımcı olan kişidir. Satıcı ve alıcı arasında taraflardan herhangi biri adına pazarlık yapan aracı olabilir. Sigorta düzenleme veya bir işlemi finanse etme gibi başka hizmetler de sağlayabilirler. Mallarınız için en iyi nakliye oranlarını bulmanıza yardımcı olurlar. Size; farklı gemi türleri, özellikleri konusunda ve doğru olanı seçmenize yardımcı olabilecek diğer ayrıntılar hakkında bilgi sağlarlar. Ayrıca Brokerlar, taşınan emtiaya ait en uygun sigorta seçenekleri ve klozları hakkında da yetkindirler.

Bilinenin aksine gemi kiralama brokeri; yalnızca gemi ve yükü buluşturan, kira sözleşmesinin maddeleri üzerinde anlaşmaya varmalarını sağlayan, geminin seferi boyunca da gemiyi takip eden ve çıkan sorunlarda tarafların uzlaşmasına yardımcı olan ‘aracı şirket’ değildir. Gemi kiralama brokerları; gemi işletme müteahhidi, ticari gemi işletmecisi şirketlerinde çalışabildiği gibi ithalatçı, ihracatçı ve trader şirketlerinde de çalışabilmektedir

Deniz ticareti ile uğraşan şirketlerin, işlerini en hızlı ve en iyi şekilde yürütebilmeleri için broker istihdam edecekleri bir denizcilik departmanı kurmaları her zaman ekonomik ve pratik bir çözüm değildir. Brokerlik hizmeti veren kuruluşlar; deniz ticareti yapan bu şirketlere çok daha düşük bir ücretle, kaliteli hizmet sağlamaktadırlar. Şirketler; brokerlik departmanları olsa bile, daha geniş portföyü olan, konusuna hakim, uzlaştırıcı aracı broker şirketleri ile çalışmayı tercih edebilirler.

Broker Sorumlulukları Nelerdir?

Bir şeyi bir yerden başka bir yere nakletmek istiyorsanız, herhangi bir karar vermeden önce brokerlerin sorumluluklarının neler olduğunu öğrenmeniz önemlidir.

Bir broker şunlardan sorumludur:

• Bir gemi sahibi için kargo bulmak.

• Mallarını taşıması gereken müşterileri bulmak ve mal sahibi adına onlarla pazarlık yapmak.

• Kargonun fiyatı için müzakere etmek ve gerekirse bunun için sigorta teminatı araştırmak. Ayrıca ödemenin tamamının teslimatta veya teslimden önce (farklıysa) yapıldığından emin olmak.

Birçok farklı türde broker olsa da hepsinin farklı özellikleri ve becerileri vardır, ancak hepsinin ortak amacı alıcıların ve satıcıların işletmeleri için en iyi değeri elde etmelerine yardımcı olmaktır.

Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın. 

Benzer Yazılar

Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

Şirketlerin lojistik operasyonlarında uygun lojistik taşıma modları belirlemesi hem maliyet hem de performans açısından önemlidir.

17/04/23
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Gemi Acenteliği Nedir?

Gemi acenteleri; deniz taşıtlarıyla yolcu ve yük taşımalarında gemi sahibi, kaptan, işletici ya da kiracıları 3. kişi ve kuruluşlara karşı menfaat ve hak tayin edilen bölge içinde koruyan ve bunun karşılığı olarak ücret alan olan kişi ve kuruluşlardır.

19/06/23
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!