40ayak logo

Depo Lojistiği Nedir?

Depo Lojistiği Nedir?
21.11.22

Depo lojistiğini tanımlamak için önce lojistiğin ne olduğuna bakalım. Lojistik en basit ifadeyle karmaşık operasyonların ayrıntılı planlanması, organizasyonu, yönetimi ve uygulanması olarak tanımlanabilir. Lojistik birçok endüstride depolama da dahil olmak üzere hem fiziksel olarak ürününün kendisini hem de bu ürünün nakliyesi sırasındaki bilgi akışını kapsar.

Depo lojistiği ise, ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

Depoya alınan bir ürün, yerleştirme bölmesinde depolanmalı ve tahsis edildikten sonra bir depolama yerine aktarılmalıdır. Bir sipariş alındığında, ürünler depoda bulunmalı ve tüketiciye sevk edilmelidir. Bu, malların fiziksel akışını ifade eder. Depo lojistiği, ürünlerin teslim alınması ve nakliyesi sırasındaki fiziksel akışın yanı sıra bu akışla ilgili yerine getirme süreleri veya ürün bilgileri gibi veriler ile de ilgilenir.

Ayrıca depo lojistiği, ambar haşere kontrolünden, hasarlı malların taşınmasına, güvenlik politikalarından, insan kaynakları yönetimine ve müşteri iadelerine kadar her şeyi kapsayabilir. Depo operasyonlarının sorunsuz çalışmasını sağlamak için gerekli tüm politikaları, prosedürleri ve organizasyonel araçları içerir.

Yeni nesil depo yönetim sistemlerinde mal toplama, mal kabul ve yükleme performansları, süreç ve depo personeli bazında takip edilmekte ve ölçümlenmektedir. Bu ölçümlemeler depo personelinin iş performansının ölçümlenmesine de olanak verdiği için operasyonel yönetim açısından özel bir rolü vardır.


LOJİSTİK DEPO TÜRLERİ

Lojistikte depolama tercih edilen üç farklı depo seçeneği mevcuttur. Bu depo türleri açık hava, kapalı hava ve soğuk hava deposudur. Depo türleri arasında tercih yapılırken ürünlerin hava ile teması dikkate alınır. Soğuk hava depoları ise depolama ve transfer süreçlerinde bozulabilecek ilaç, gıda gibi ürünler için tercih edilir.


LOJİSTİK DEPO HİZMETLERİ

Depolama hizmetleri lojistik alanı için oldukça kritik bir role sahiptir. Sistemli bir şekilde gerçekleştirilen depolama sayesinde toplam operasyon maliyetleri büyük ölçüde azalır. Bu nedenle depolama hizmeti; üretici, dağıtıcı ve tedarikçiler için de oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde yapılmaması veya transferlerde aksaklık yaşanması durumunda birçok farklı kurum ve kişi olumsuz etkilenir. Aynı zamanda depolama, ürünlerin güvenli bir şekilde korunmasını sağlar. Depolama hizmeti, üretilen veya dağıtılan ürünlerin ithalat ve ihracatı konusunda da önemli rol oynar. Gümrük süreçlerinde ürünlerin korunduğu, sayıldığı, kontrol edildiği ve transfer edilmeye hazır bir hale getirildiği depolara ihtiyaç duyulur. Bu işlemler sayesinde tedarikçiler ve dağıtıcılar, ürünleri daha kısa sürede gerekli alanlara ulaştırır.

DEPO LOJİSTİĞİNİN FAYDALARI

  • Daha iyi envanter yönetimi
  • Daha fazla güvenlik
  • Daha düşük işletme maliyetleri
  • Daha yüksek müşteri memnuniyeti
  • Zamanında teslimat
  • Artan tekrar sipariş oranı
  • Genel verimlilik

İdeal bir depo lojistiği planı, tedarik zincirinizi düzene sokarak işletme sahibi için daha düşük maliyetler ve müşteri için daha düşük fiyatlar ve daha hızlı teslimat süreleri sağlar. Daha iyi lojistik, daha verimli bir tedarik zinciri ve daha düşük maliyetler anlamına gelir.

Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın.

Benzer Yazılar

Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Depo Yönetimi ve Optimizasyonu

Gelişmiş bir depo yönetim sistemi, işletmenin envanterindeki tüm öğelerin doğru bir şekilde izlenmesine, düzenli olarak kontrol edilmesine ve gerektiğinde yenilenmesine olanak tanır. Bu sistemler, stok seviyelerini doğru bir şekilde belirlemek için veri analizi, tedarik zinciri optimizasyonu, talep tahmini ve envanter döngüsü analizi gibi çeşitli analitik araçları kullanır.

11/09/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür.

25/10/22
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması, sürücüleri ve yayaları tehlikeye atan hava koşullarından oluşabilecek kazaları önlemek için uygulanmaktadır.

19/12/22
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Afet Lojistiğinin Önemi

Afet lojistiği, afetlerin yarattığı acil durumlarda ihtiyaç duyulan malzemelerin ve ekipmanların hızlı ve etkili bir şekilde taşınması, depolanması ve dağıtılması için yapılan lojistik faaliyetlerin tümüdür. Afet lojistiği, iş makinesi nakliyesi gibi özel taşımacılık ihtiyaçlarını da kapsar.

06/03/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!