40ayak logo

Güvenli Yolculuk

Güvenli Yolculuk
09.12.22

 Trafik kazaları günümüzde insan sağlığı açısından son derece kritik ve bir o kadar da çözülmesi elzem bir sorundur. Bu kazaların çoğu bilgi eksikliğinden ve trafik kurallarına uyulmasından kaynaklanmaktadır. Kazaların diğer yaygın nedenleri ise ülke genelinde sınırlı yol altyapısı ve bakımsız araçlardır. 

Bu doğrultuda daha daha güvenli bir yolculuk için şu önlemleri alabilirsiniz: 

Güvenli Yolculuk İçin Alınması Gereken Önlemler 

İşte daha güvenli bir yolculuk için alınabilecek önlemler: 

  • Emniyet kemerinin her an takılı olduğundan emin olun. 
  • Cep telefonunun dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. 
  • Uzun yolculuklarda 2 saatte bir en az 15-20 dakikalık molalar verin.
  • Gece yolculuğu yapacaksanız uykunuzu aldığınızdan emin olun. 
  • Alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. 
  • Zorlu hava koşullarına karşı gerekli önlemleri aldığından emin ol. 
  • Aracınızın kör noktalarını tespit edin. 
  • Güvenli fren/takip mesafenizi her zaman koruyun. 
  • Sert fren, ani hızlanma ve çok hızlı viraj almaktan kaçının. 
  • Bir sağlık sorununuz varsa gerekli ilaçların yanında olduğunuzdan emin olun. 
  • Aracınızda ilkyardım ve gerekli bakım malzemelerinin olduğundan emin olun. 

Yol Güvenliği Nedir ? 

Yol güvenliği ,yol kullanıcılarının karışmış oldukları maddi hasar, yaralanma ve ölümle sonuçlanan trafik kazalarını engellemek veya en aza indirebilmek için yapılan çalışmalardır. Son yıllarda yol güvenliğinin önemi daha çok artmıştır. Her ülkenin, kazaların nedenlerini önlemeye ve sonuçlarının ciddiyetini azaltmaya yönelik önlemler de dahil olmak üzere kendi kara yolu güvenliği hizmetleri ve programları vardır. Trafik kazaları günümüz dünyasında insan sağlığı ve yaşamı için en tehlikeli tehditlerden biri konumunda. Trafik kazalarından kaynaklanan kayıplar, diğer kazalardan kaynaklanan kayıpları aşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her yıl yaklaşık 50 milyon insan trafik kazalarından dolayı yaralanıyor. Yol trafik güvenliği bu kazaların önüne geçmek geçmek için çalışmalarını devam ettiriyorlar. 

ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir ? 

 ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi standardı; yol trafik sistemi ile etkileşimde olan kamu ve özel kuruluşların etki edebileceği yol trafik kazalarına bağlı ölümleri ve ciddi yaralanmaları en aza indirmek, riskleri yöneterek azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmaya yönelik olarak yol trafik güvenliği yönetim sistemi şartlarını ve amaçlarını ortaya koymaktadır. 

 Bu standard, maddi ve manevi hasara yol açabilecek trafik kazalarıyla ilgili olarak, toplumsal güvenlik risklerinin yönetilmesine odaklanmakta olup; kuruluşların, kara yolu yol trafik güvenliği yönetim sistemini kurmasını, uygulamasını, geliştirmesini, politika ve stratejilerini belirlemesini, taahhütlerini yerine getirmesini, toplumsal duyarlılığının arttırılarak farkındalık yaratılmasını, trafik kültürünün geliştirilmesini, denetim süreçlerine destek sağlanmasını, sistem performansının geliştirilmesini, uluslararası şartlara uyulmasını sağlamakta ve kara yolları trafik sistemi ile ilişkili kamu ve özel kuruluşları hedef almaktadır. 

Bu gibi bir tablo karşısında trafikte yol güvenliği giderek daha önemli hâle geliyor. Yol güvenliğini arttırmayı amaçlayan çeşitli yollar vardır; 

  • Aktif yol güvenliği ve araçlar
  • Yol ağı nesnelerinin uygun tasarımı ve yerleşimi 
  • Yol yapımının kaza olasılığına etkisinin araştırılması 
  • Hareket organizasyonunun iyileştirilmesi 
  • Trafik kuralları
  • Trafik kurallarına uyulmasının kontrolü
  • Araçların teknik donanımının ve kişisel koruyucu donanımların iyileştirilmesi 

Uzun Yol Araç Bakımı 

Uzun yol öncesi araç bakımı daha güvenli bir yolculuk açısından kritik bir önem taşımaktadır. Bu doğrultuda bakım yapılması gereken aksamlardan bu şekilde söz edebiliriz: 

-Akışkanlar 

Sıvılar arabanızın can damarıdır. Bir aracın altı temel sıvısının servis aralıkları genellikle kilometreye göre değişir, bu nedenle uzun yolculuklardan önce uygun servisin yapıldığından emin olmak önemlidir. İşte bu altı temel sıvı; 

  • Motor yağı 
  • Fren hidroliği 
  • Radyatör sıvısı 
  • Şanzıman sıvısı 
  • Direksiyon hidroliği 
  • Cam silecek suyu 

-Tekerlekler 

Hepimizin bildiği gibi lastikler güvenliği, konforu ve yakıt verimliliğini doğrudan etkiler. Bu nedenle, özellikle uzun yolculuklardan önce lastiklerinizin durumunu kontrol etmek çok önemlidir. 

-Genel Bakım 

Aracınızın optimum çalışma koşulunda kalması için bakım gerektiren birçok bileşeni vardır. Bu nedenle yola çıkmadan önce fren balataları, hava filtreleri, akü, kayışlar ve hortumlar gibi parçaların kontrol edilmesi önemlidir. 

Tüm bu önlemleri alarak ve trafik ve araçlar hakkında bilgi sahibi olarak trafik kazalarını ve dolayısıyla ortaya çıkacak zararları minimize etmek mümkün olacaktır.
 

Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın. 

Benzer Yazılar

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Tehlikeli madde taşımacılığı, tehlikeli maddelerin bir noktadan başka bir noktaya taşınmasıdır. Güvenliğin çok önemli olduğu bu taşımacılık türünün, tehlikeli madde taşıma yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilmesi zorunlu kılınmıştır.

03/04/23
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Takograf Nedir?

Genel olarak ticari taşıtlara takılan, radyo boyutlarındaki cihazlara verilen addır. Takograf takıldığı aracın; hızını, sürüş süresini ve sürücünün faaliyetlerini kaydeder.

21/12/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Uzun Yol Şoförlerine Tavsiyeler

Uzun yol şoförleri için yolda yaşam zor olabilir. Yolculuğu mümkün olduğunca konforlu hale getirmek için yolda karşılaşacağınız durumlara özel tavsiyeler.

31/01/23
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Depo Lojistiği Nedir?

Depo lojistiği ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.

21/11/22
Lojistikte Depolama Nasıl Yapılır?

Lojistikte depolama, ürünlerin kullanılacağı veya sevk edileceği zamana kadar, güvenli, düzenli ve kontrol altında tutulmak üzere muhafaza edildiği alanlardır.

31/08/22
Damper Nedir?

Damper; kamyon, kamyonet ya da römork gibi araçların arka kısmında bulunan geniş bir kasa bölümüdür.

25/10/22
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Mal Sigortası Nedir?

Kişilerin özellikle taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortalara mal sigortası adı verilir.

02/01/23
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Afet Lojistiğinin Önemi

Afet lojistiği, afetlerin yarattığı acil durumlarda ihtiyaç duyulan malzemelerin ve ekipmanların hızlı ve etkili bir şekilde taşınması, depolanması ve dağıtılması için yapılan lojistik faaliyetlerin tümüdür. Afet lojistiği, iş makinesi nakliyesi gibi özel taşımacılık ihtiyaçlarını da kapsar.

06/03/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!