40ayak logo

Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Nakliye İçin Gerekli Belgeler
08.05.23

Yük taşımacılığı yapmak için, taşımacılık türüne göre farklı belgelere sahip olmak gerekmektedir. Firmalar bu belgeler olmadan taşımacılık yapamazlar. K1, K2 ve K3 yetki belgeleri ticari olarak yük taşımacılığında kullanılan belgelerdir. Bu belgeler farklı taşımacılık türleri ve işlemleri için uygundur.

Peki nakliye için gerekli belgeler, yük taşımacılığı için gerekli belgeler nelerdir? Yakından bakalım.

Kara Yolu üzerinden Yük taşımak için K türü yetki belgelerinden birinin bulunması gereklidir. K türü yetki belgeleri kendi arasında 3 farklı türe ayrılmakta ve bu türlerin her birinin kendine özel kullanım alanları bulunmaktadır.

K1 Yetki Belgesi: K1 Yetki belgesi, ticari amaçla yurt içi eşya taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür. K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 30 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 110 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

K2 Yetki Belgesi: K2 Yetki belgesi yurt içinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür. K2 belgesi çerçevesinde yapılan eşya taşımacılığının ticari nitelikte olmaması gereklidir.

K3 Yetki Belgesi: K3 Yetki belgesi, ticari amaçla yurt içi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür. K3 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 45 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine ve 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. K3 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.

  

Yük Taşıma Belgeleri Nasıl Alınır?

K türü yetki belgeleri Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınmaktadır. Kişiler kendilerine en yakın Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’nden başvurularını yapabilirler. K türü yetki belgesi almak isteyen kişilerin, SRC belgesine sahip olması gereklidir. SRC belgesi, ticari statüsündeki araçları kullanan kişilerin edinmesi gereken belgedir. Bir tür mesleki yeterlilik belgesidir. SRC belgesi olmayan kişiler ticari amaçla araç kullanamazlar. Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen SRC belgesini almak isteyen sürücülerin, SRC eğitimi verilen onaylı bir kursta 36 saat yurt içi taşımacılık eğitimini ve 41 saat uluslararası taşımacılık eğitimini tamamlamaları ve sonrasında girecekleri sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. SRC belgesini alan kişiler sonrasında K türü yetki belgelerini almak için başvurabilirler.

Kimler Yük Taşıma Belgesi Almalıdır?

Şehir içi ya da şehirler arası ticari olarak yük taşımacılığı yapacak olan firmalar yük taşıma belgelerini almak zorundadırlar. Bu belgeler sürücüye, araca ve araç sahibine yük taşıyabilmek için yetkiler verir. Böylece hem yük sahibi hem de taşıyan taraf, yükün yetkili kişilerce uygun yöntemlerle taşındığından emin olur.

Yük taşıma işinde başarılı olmanın en önemli adımlarından biri doğru belgelere sahip olmaktır. Eğer siz de yük taşımacılığı işine girmek istiyorsanız, hangi belgelerin gerektiğini bilmelisiniz. Bu belgeler arasında yetki belgesi, taşıma belgesi, sigorta belgesi ve araç ruhsatı gibi belgeler yer almaktadır.

40Ayak olarak, yük taşımacılığı sektöründe başarılı olmak isteyen herkese en uygun belgeleri elde etme konusunda yardımcı oluyoruz. Doğru belgelere sahip olmak için bizimle iletişime geçin ve işinizi profesyonelce yapmaya başlayın. Kayıt olun ve hemen yola çıkın!

Benzer Yazılar

İhracatta Hangi Taşıma Yöntemleri Kullanılır?

Lojistik yönetimi, işletmelerde bir fonksiyon olarak değil, bir süreç olarak ele alınmaktadır. Bu sürecin amacı; ürünlerin, ham madde kaynağından tüketiciye ulaştırılmasına kadar gerekli faaliyetlerin yerine getirilmesidir.

17/05/23
Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi; ticari bir malın iki adres arasında nakledilmesi için düzenlenir. Malın tanımı, birimi, kime ait olduğu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir.

16/01/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Lojistikte Gümrükleme Nedir?

Lojistikte Gümrükleme Nedir; ithalat-ihracat süreci üzerinde olumlu etkisi olan ve lojistik zincirinde önemli bir faktördür. Ülkeye giren ve çıkan ürünlerin gümrük mevzuatına uygunluğunu denetleyen bu süreç lojistik verimini artırır.

22/05/23
Lojistikte Güvenlik Ve Uyumluluk Standartları

ISO (Uluslararası Standardizasyon Birliği-International Organization for Standardization) tarafından belirlenen standartlar sayesinde, lojistik sektörü başta olmak üzere, birçok sektörde güvenlik sağlanmıştır.

07/02/24
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

Şirketlerin lojistik operasyonlarında uygun lojistik taşıma modları belirlemesi hem maliyet hem de performans açısından önemlidir.

17/04/23
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Taşımacılıkta Elektronik Takip Sistemi

Hayatımızın birçok alanında olduğu gibi lojistik alanında da teknoloji çözümleri işimizi kolaylaştırıyor. Elektronik takip sistemi ise “akıllı taşımacılık” kavramını ortaya atan teknolojik çözümlerden biri.

08/09/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!