40ayak logo

Kara Yolu Yük Taşıma Sınırı Nedir? 2024

Kara Yolu Yük Taşıma Sınırı Nedir?
08.09.23

Kara yolu yük taşıma sınırı, yasal düzenlemeler ile belirlenen ve kara yolu yük taşıma yönetmeliği ile uygulanan bir uygulamadır. Ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire değişiklik gösterebilen bu sınırlama; yol tipine, yol durumuna ve aracın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yol altyapısına zarar verecek nitelikte kazaların olmasını engellemek, sürücülerin ve diğer insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için uygulanan bu düzenlemelere uyulmadığı takdirde ciddi yaptırımlar ve para cezaları ile karşılaşılabilir.

 

Tonaj Sınırları

 

Tonaj sınırı ifadesi azami yük ifadesi yerine kullanılmaktadır. Taşıma işlemini yapan aracın aldığı toplam yükün yüksekliğini ve ağırlığını belirtir. Karayollarında uygulanan Lojistikte Tonajın Önemi ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Bu sınırlar belirlenirken; yolun altyapısı, çevresel etkiler, araç ile ilgili teknik özellikler, yerel kanun ve yönetmelikler gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Alınan bu önlemler ile mal ve can güvenliğini korumak hedeflenir.

 

 

Kamyon Tonaj Sınırı

Kamyonlar Kara Yolu Taşımacılığında en yaygın kullanılan araçlardır. Özellikle kısa mesafelerde tercih edilen bu araçların tonaj sınırlarının belirlenmesinde; aracın dingil sayısı, aracın ölçüleri ve aracın türü en önemli faktörlerdir.

 

Tonaj Hesaplama Formülü

Taşımacılık için kullanılan araçların büyüklüklerine göre, tonaj sınırları da farklılık gösterir. Örneğin, normal bir tıra 24 tona kadar yük koyabilirsin, ancak mega tırlarda bu miktar 26 tona kadar çıkabilir. Daha net bir sonuç elde etmek için aşağıdaki tonaj hesaplama formüllerini inceleyebilirsin.

Eğer bir tır kullanıyorsan tırın normal, maxima ya da mega olmasına bağlı olarak tonaj hesabını şu şekilde yapabilirsin:

  • Normal Tır: 13,60 x 2,42 x 2,60 m / 20-24 ton / 80 m3 (Tenteli veya açık)
  • Maxima Tır: 13,60 x 2,44 x 2,80 m / 20-24 ton / 92 m3 (Tenteli Römork)
  • Mega Tır: 13,70 x 2,46 x 3,00 m / 22-26 ton / 100 m3 (Tenteli Römork)

Kullandığın araç kamyon veya kamyonet ise dingil sayısını da hesaba katarak aşağıdaki formüllerden birini kullanabilirsin:

  • İki Dingilli Kamyon ve Kamyonet: 13,50 m / 11-20 ton
  • Üç Dingilli Kamyon: 15 m / 21-24 ton
  • Dört Dingilli Kamyon (Kırkayak): 15 m / 32-38 ton

Römork veya trayler için de bu formüllere göz atabilirsin:

  • Kamyon Römork: 7,10 + 7,68 x 2,45 x 2,80 m / 20-24 ton / 100-105 m3 (Tenteli Araçlar)
  • Hidrolik Trayler: 13,00 + 13,00 x 3,00 -5,00 x 3,00-5,00 / 60-100 ton
  • Alçak Yataklı Trayler: 13,60 + 6 x 2,55-3,00 x 3,00-4,00 m / 25-80 ton

 

Kamyondaki mevcut dingil sayısının tonaj sınırının belirlenmesine olan etkisini görebileceğiniz bazı kamyon türlerine örnek verecek olursak;

 

  • İki Dingilli Kamyon 11-20 ton
  • Üç Dingilli Kamyon 21-24 ton ve
  • Dört Dingilli Kamyon 32-38 ton şeklinde sıralanmaktadır.

 

Tırlarda Tonaj Sınırı

Kara yolu taşımacılığında yaygın olarak kullanılan tırlar, kamyonlara nispeten daha ağır yükler taşımaları ile bilinir. Bu araçların römork ile yapacakları taşımalarda 40 ton, konteynerler ile yapacakları taşımalarda ise 44 ton tonaj sınırı olarak belirlenmiştir. Tırların yük taşıma sınırı belirlenirken aracın niteliği ve fonksiyonu da dikkate alınır. Örneğin;

 

  • Normal Tır 20-24 ton
  • Maxima Tır 20-24 ton ve
  • Mega Tır 22-26 ton taşıma sınırına sahiptir.

 

Kırkayak Tonaj Sınırı

Kırkayak Kamyonlar dört dingilli kamyonlardır. Boyutlarının ufak olmasına rağmen dingil sayılarının yüksek olması, bu araçların yüksek yük taşımaya uygun olmasını sağlar. Kırkayak araçlarda uygulanan tonaj sınırı ise 32-38 ton aralığıdır.

 

Görüldüğü üzere karayolları yük taşıma limitleri, araç türü, kullanım amacı ve teknik özellikler gibi etkenler göz önünde bulundurularak belirlenir. Siz de cezai yaptırımlardan kaçınmak, taşıdığınız yükün güvenliğini sağlamak ve kendinizin ve başkalarının can ve mal sağlığını korumak için karayolları yük taşıma sınırı düzenlemelerine dikkat etmeyi unutmayın.

 

Karayolu yük taşıma sınırları, güvenliği ve altyapının korunmasını amaçlayan önemli düzenlemelerdir. Araç tipine, yol durumuna ve teknik özelliklere bağlı olarak belirlenen tonaj sınırları, taşıdığınız yükün güvenliğini sağlamak ve cezai yaptırımlardan kaçınmak için dikkate alınmalıdır. Unutmayın, taşımacılık sırasında sınırlamalara uymak, sürücü ve diğer yol kullanıcılarının can ve mal güvenliğini korumak için son derece önemlidir.

 

Yük taşımacılığında güvenlik ve sınırlamalara uyum çok önemlidir. Bu noktada 40Ayak olarak sizlere kaliteli ve güvenli hizmet sunmak için buradayız. Sitemize kaydolarak, yüklerinizi en uygun şekilde taşımanızı sağlayacak çözümlerimizden yararlanabilirsiniz. Güvenli ve sorunsuz bir taşıma deneyimi için hemen 40Ayak'a kaydolun ve profesyonel hizmetlerimizden faydalanmaya başlayın. Yüklerinizi güvenle taşımanın keyfini çıkarın!

Benzer Yazılar

Taşımacılıkta Elektronik Takip Sistemi

Hayatımızın birçok alanında olduğu gibi lojistik alanında da teknoloji çözümleri işimizi kolaylaştırıyor. Elektronik takip sistemi ise “akıllı taşımacılık” kavramını ortaya atan teknolojik çözümlerden biri.

08/09/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Gemi Acenteliği Nedir?

Gemi acenteleri; deniz taşıtlarıyla yolcu ve yük taşımalarında gemi sahibi, kaptan, işletici ya da kiracıları 3. kişi ve kuruluşlara karşı menfaat ve hak tayin edilen bölge içinde koruyan ve bunun karşılığı olarak ücret alan olan kişi ve kuruluşlardır.

19/06/23
Kırkayak Kamyon Avantajları Nedir?

Kırkayak kamyon, lojistik sektörünün her alanında büyük avantajlar ve deneyimler sağladığı için ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Kırkayak kamyonlar, dört dingilli yapısı sayesinde diğer araçlara nazaran daha ağır yüklerin taşıyabilen kamyon tipidir.

14/09/22
Lojistikte Tonajın Önemi?

Taşıma sırasında yük taşımacılığı için kullanılan araçların toplam kapasitesine tonaj denir. Ton olarak ölçülen tonaj, bir aracın yasal olarak taşıyabileceği toplam yük kapasitesidir.

02/11/22
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Uluslararası Ticaret ve Gümrük Nedir?

Dünya genelinde üretimin artmasıyla birlikte ekonomik sistemlerde değişti. Dünyadaki üretilen ürünlerin dünya genelinde paylaşılması zorunlu hale geldi. Çünkü kapalı ekonomiye sahip olan ülkelerin bir süre sonra değişen dünya koşullarına ayak uyduramadıkları ve ekonomik olarak zor duruma düştükleri gözlemlendi. Bu açıdan uluslararası ticaret kavramı önemlidir.

14/08/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!