40ayak logo

Lojistik Sektöründe E-Ticaretin Yükselişi

Lojistik Sektöründe E-Ticaretin Yükselişi
31.07.23

Alışverişin internete taşınması ile birlikte online olarak ürünlerin satılması yaygınlaştı. E-ticaret kavramı, alışverişin internet üzerinden yapılması prensibine dayanır. Siparişin internet üzerinden alınması ile birlikte yalnızca dağıtım ve depolama maliyeti söz konusudur.

E-ticaretin Yükselişi

Ülkemizde ve dünyada e-ticaret kavramı büyümeye devam ediyor. Türkiye’de e-ticaretin popüler olması ve yükselmeye devam etmesini rakamlarla görebiliriz. 2019 yılında Ticaret Bakanlığının verilerine göre e-ticaret sektörü 136 milyar TL’den 226 milyar TL’ye kadar yükseldi. 2021 yılında bu rakam 381,5 TL olarak gerçekleşti.

2022 yılında ise %109 oranında artarak 800 milyar TL hacmine ulaştı.

 

E-Ticaretin Lojistik Sektörüne Etkisi

E-ticaret kavramının ticaret hayatına girmesiyle birlikte lojistik sektörüne de olumlu etkileri oldu.

E-ticaret, lojistik sektörünün daha hızlı ve düzenli bir şekilde işlemesini sağladı. Yüksek oranda maliyet ve zamandan tasarruf yapılabilmesini sağladı. E-ticaret ile yapılan alışverişlerde, ürünlerin müşteriye zamanında ve hatasız teslim edilmesi gerekir. Lojistik sektörü tam olarak bunları sağlar.

Müşteriye ürünlerin hatasız ve hızlı bir biçimde teslim edilmesini sağlar. Ürün iadelerinin de hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine ihtiyaç vardır. Lojistik sektörü bu yönden de beğenilmeyen ya da hatalı gelen ürünlerin iade edilmesine önemli bir rol oynar.

Kısacası Lojistik Hizmetleri E-ticaret alışverişlerinde yüksek oranda müşteri memnuniyeti sağlar.

 

E-Ticaretin Lojistik Sektöründe Yarattığı Fırsatlar

 

Online olarak yapılan alışverişlerin artması ile birlikte yük taşımacılığı farklı bir seviyeye taşındı.

• Limanlar otonom hale geldi.

Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi sağlandı.

• Daha fazla insan gücü istihdam edildi.

• Sektöre yönelik yeni araçlar icat edildi.

• Tedarik zinciri sistemi değişti. Daha karmaşık ve daha iyi hale geldi.

• Lojistik sektörüne bağlı birçok sektör gelişti.

E-Ticaretin Lojistik Sektöründe Yarattığı Zorluklar

Yakın zamanda Covid-19 salgının dünya çapında ilerlemesiyle birlikte, lojistik sektöründe de önemli değişikliklerin yapılması gerekti. Salgının yayılması, lojistik sektöründe düzenin tamamen değişmesi anlamı taşıyordu. Bu değişikliğe ayak uyduran firmalar ayakta kaldı. Mesela normalden daha fazla personel ve araç, pandemi sürecinde insanlara hizmet verdi.

Depolama sistemlerinin de etkili otomasyon araçlarıyla başarılı bir şekilde yönetilmesi gerekiyordu.

Maliyetin artması ve personelin çoğalması ile birlikte, birçok operasyonun otomatik olarak yapılması zorunluluğu doğdu.

Çoğalan müşterilerin yönetimi de önem kazandı. Daha fazla müşteri potansiyel olarak daha fazla ürün iadesi anlamına geliyordu. Tüm bu operasyonlarla başarılı bir şekilde baş edebilmek için sistemin baştan aşağı değişmesi gereklidir.

E-ticaret sektöründe lojistik açıdan karşılaşılan en büyük zorluk yeni bir sistemin oluşturulması ve başarılı bir şekilde çalışmasının sağlanmasıdır.

İnsan faktörü de hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Özellikle müşteri hizmetleri departmanının daha fazla geliştirilmesi gerektiği ortadadır.

  

40Ayak'a kaydolun, Türkiye'nin önde gelen nakliye platformunda eşyalarınızı taşıtın!

40Ayak ile eşyalarınızı Türkiye'nin her yerine güvenle ve uygun fiyata taşıyabilirsiniz. 40Ayak'ta nakliyeciler, araçlarını ve kapasitelerini paylaşarak eşyalarınızı taşıtmak isteyenlerle buluşur. Siz de 40Ayak'a Kayıt Olarak eşyalarınızı taşıtmak isteyen nakliyeciler ile buluşabilir ve eşyalarınızı güvenle ve uygun fiyata taşıyabilirsiniz.

40Ayak'a kaydolmak için yapmanız gerekenler çok basittir. 40Ayak'ın web sitesine veya Mobil Uygulamasına girin ve ücretsiz olarak üye olun. Üye olduktan sonra eşyalarınızı taşımak istediğiniz il ve ilçeyi seçin. Ardından eşyalarınızın boyutunu, ağırlığını ve ne zaman taşınmasını istediğinizi belirtin. 40Ayak, sizin için en uygun nakliyeciyi bulacaktır.

40Ayak ile eşyalarınızı taşıtmak için hemen kaydolun!

Benzer Yazılar

Yolcu Taşımak ve Yük Taşımak İçin Yapılmış Araçların Farkları Nelerdir

Yolcu taşımak için üretilmiş araçlar insanların ulaşımını sağlamak için kullanılırken, yük taşımak için yapılmış araçlar ise yüklerin taşınmasını sağlar.

23/01/23
Uluslararası Ticaret ve Gümrük Nedir?

Dünya genelinde üretimin artmasıyla birlikte ekonomik sistemlerde değişti. Dünyadaki üretilen ürünlerin dünya genelinde paylaşılması zorunlu hale geldi. Çünkü kapalı ekonomiye sahip olan ülkelerin bir süre sonra değişen dünya koşullarına ayak uyduramadıkları ve ekonomik olarak zor duruma düştükleri gözlemlendi. Bu açıdan uluslararası ticaret kavramı önemlidir.

14/08/23
Lojistikte Maliyet Optimizasyonu Yolları

Doğru yöntemler kullanılarak lojistik maliyet optimizasyonu üzerinde %20’ye varan tasarruf sağlanabilir. Lojistik alanında maliyeti düşürmenin yanı sıra performans artışı da sağlanabilir. Lojistik maliyet optimizasyonu, lojistik aşamalarını oluşturan kalemlerin analiz edilmesiyle sağlanabilir.

02/02/24
Depo Yönetimi ve Optimizasyonu

Gelişmiş bir depo yönetim sistemi, işletmenin envanterindeki tüm öğelerin doğru bir şekilde izlenmesine, düzenli olarak kontrol edilmesine ve gerektiğinde yenilenmesine olanak tanır. Bu sistemler, stok seviyelerini doğru bir şekilde belirlemek için veri analizi, tedarik zinciri optimizasyonu, talep tahmini ve envanter döngüsü analizi gibi çeşitli analitik araçları kullanır.

11/09/23
Küresel Lojistik Trendleri Ve Değişen Pazar Dinamikleri

Küresel Lojistik Trendleri Ve Değişen Pazar Dinamikleri, teknoloji geliştikçe sektörlerde de köklü değişiklikler meydana geliyor. Küresel lojistik sektörü bu alanlardan bir tanesidir. Bilgisayar ve internet çağının içindeyiz. Dünya genelinde alışverişler artık internet üzerinden cep telefonları ile yapılıyor. Mal tedarikleri de aynı şekilde çoğunlukla internet üzerinden sağlanıyor.

28/02/24
Lojistikte Sürdürülebilirlik

Dünya çapında ticaretin gelişmesiyle birlikte enerji sarfiyatı da arttı. Özellikle lojistik sektöründe enerji tüketimi diğer sektörlerden daha fazla bir oranda artış gösterdi. Bu kapsamda, Lojistikte sürdürülebilirlik kavramı tartışılmaya başladı. Enerjinin verimli kullanılması, karbon ayak izi, atık yönetimi ve su yönetimi gibi konular, lojistik sektöründeki en önemli konulardır.

06/11/23
Lojistikte Veri Analitiğinin Gücü Ve Kullanımı

Hızla büyüyen ve gün geçtikçe karmaşık hale gelen lojistik sektöründe artık geleneksel yöntemler bir işe yaramıyor. Bu yüzden gelişmiş otomasyon sistemlerinin kullanılması zorunlu hale geldi. Özellikle verilerin analiz edilmesi, lojistik sektöründe olmazsa olmazlardan birisidir.

20/02/24
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Otomatikleştirilmiş Depolama Ve Dağıtım Sistemleri

Geleneksel depolama ve dağıtım işleri çok fazla seçenek sunmuyordu. Dünya geliştikçe ürünlere olan talebin karşılanması daha da zor hale geldi. Daha fazla insanın ürünlere olan talebinin karşılanması için etkili bir otomatikleştirme sistemine ihtiyaç vardı.

24/08/23
Taşımacılıkta Elektronik Takip Sistemi

Hayatımızın birçok alanında olduğu gibi lojistik alanında da teknoloji çözümleri işimizi kolaylaştırıyor. Elektronik takip sistemi ise “akıllı taşımacılık” kavramını ortaya atan teknolojik çözümlerden biri.

08/09/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!