Dünya çapında ticaretin gelişmesiyle birlikte enerji sarfiyatı da arttı. Özellikle lojistik sektöründe enerji tüketimi diğer sektörlerden daha fazla bir oranda artış gösterdi. Bu kapsamda, Lojistikte sürdürülebilirlik kavramı tartışılmaya başladı.
Enerjinin verimli kullanılması, karbon ayak izi, atık yönetimi ve su yönetimi gibi konular, lojistik sektöründeki en önemli konulardır.
Küresel iklim değişikliği paneli çalışmaları göstermiştir ki, küresel çapta meydana gelen sera gazı salınımının %5’lik kısmı lojistik sektöründeki faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Lojistik sektöründe ise; %60 karayolu, %20 denizyolu, %15 havayolu ve %5 demiryolu sera gazı salınımından sorumludur.
Her ülkenin farklı araçlar kullanılması, özellikle son yıllarda Lojistik Sektöründe E-Ticaretin Yükselişi ve lojistik sektöründeki enerji sarfiyatının farklı olmasına yol açar. Dünya genelinde lojistik sektörüne yönelik standart araçların geliştirilmesi ve standartların belirlenmesi sayesinde, enerji tüketimi belirli oranlarda azaltılmıştır.
Enerji verimliliği adına yeşil lojistik denilen bir kavram geliştirilmiştir. Bu kavram, çevreye uyumlu taşıma ve dağıtım sistemlerinin geliştirilmesini ifade eder. Ayrıca, ambalaj ve atıkların azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulması faaliyetlerinin yerine getirilmesidir.
Yeşil lojistikte ürünler, en uygun planlama yapılarak gruplar halinde taşınır. Çevreye en az zarar veren yakıtlar ve motorlu araçlar taşıma faaliyetlerinde tercih edilir.
Ürünlerin Otomatikleştirilmiş Depolama Ve Dağıtım Sistemleri ile yenilenebilir enerji kaynakları kullanılır. Paketleme ve sevkiyat işlemlerinde en az ambalaj kullanımı gerçekleştirilir.
Lojistik sektöründe enerji verimliliğine yönelik olarak ortaya çıkan bir diğer kavram da tersine lojistiktir. Tersine lojistik, taşıma faaliyetlerinde kullanılan ürünlerin ve atıkların tekrar üretime kazandırılmasını ifade eder.
Lojistik sektöründe etkili bir atık yönetimi yapılabilmesi için, toplanacak malzemelerin belirlenmesi, malzemelerin geri toplanması, toplanma noktalarının belirlenmesi, sınıflandırılması, ürünlerin yenilenmesi, nakil sürecinin yönetilmesi ve kontrol aşamalarının gerçekleştirilmesi gerekir.
Geri kazanılabilecek malzemeler ne kadar çok olursa ve süreç ne kadar iyi yönetilirse daha fazla tasarruf sağlanır.
Su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması, geliştirilmesi, ihtiyaca yönelik su kaynaklarının kullanımı, optimum dağıtımının yapılması ve sürecin yönetilmesi, lojistik sektöründe su yönetimi olarak adlandırılabilir.
Yerel ve uluslararası taşıma faaliyetlerinde suyun verimli bir şekilde kullanılması için yeni teknolojiler geliştirilmiştir. Ayrıca yağmur suyu hasadı kavramı, suyun tasarruf edilmesi adına hayatımızdaki yerini almıştır.