40ayak logo

Lojistikte Gümrükleme Nedir?

Lojistikte Gümrükleme Nedir?
22.05.23

Lojistikte Gümrükleme Nedir; ithalat-ihracat süreci üzerinde olumlu etkisi olan ve lojistik zincirinde önemli bir faktördür. Ülkeye giren ve çıkan ürünlerin gümrük mevzuatına uygunluğunu denetleyen bu süreç lojistik verimini artırır.


40Ayak olarak yük verenlerimizin yüklerini gümrükleme işlemleri için doğru belgeler ve profesyonel filolarımız ile taşıyoruz. 7/24 sağladığımız canlı desteğimiz ile yük verenlerimizin kafalarındaki soru işaretlerini cevaplayarak lojistik süreçlerini mümkün olan en verimli halde gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz.

Kayıt Olduğunuz takdirde, tüm işlemlerinizi Bugün başlayabilir aynı zamanda, zaman kazanabilirsiniz.


Gümrükleme Sürecinde Kullanılan Belgeler Nelerdir?

Gümrükleme sürecinde talep edilen belgeler ülkenin gümrük mevzuatına, taşınanın içeriğine ve ithal yada ihraç edilme durumuna bakılarak belirlenir. Genel olarak belgeler şunlardır:

Fatura: Ürünle ilgili fiyat, miktar, ödeme şekli ve diğer ticari bilgileri içerir.

Konşimento: Ürünlerin taşıma moduna geçirildiğini belirten belgedir.

Çeki Listesi: Ürünle ilgili ayrıntıların sunulduğu listedir.

İrsaliye: Taşınan malın cinsi, adresi ve her iki tarafında imzalarının yer aldığı belgedir.

Sigorta Poliçesi: Ürünlerin taşıma sırasında yaşanabilecek hasar veya kayıplara karşı sigortalandığını gösteren belgedir.

Ayrıca, taşıma işlemleriniz de Yurt İçinde Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gerekir? blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Gümrük Vergileri ve İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

Gümrük vergileri gümrük mevzuatı içerisinde yer alan 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanun, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.

Gümrük vergilerinden bazıları:

İlave Gümrük Vergisi: Düşük fiyatlı ürünlerin yabancı piyasalardan alınarak iç piyasayı doldurmalarını engellemek, yerli satıcıları korumak için alınan vergidir.

Katma Değer Vergisi: Bir ürünün veya verilmiş olan hizmetin alıcısına ulaşıncaya kadar geçen zamandaki değer artışı olarak da tanımlanmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi: Bu vergi; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol, sigara, akaryakıt, mücevher vb. ürünlerden alınan harcama vergisidir.


Gümrük muafiyetleri bazı ticaret türlerinde olabilmektedir. Örneğin transit ticaret; ithalat ve ihracat rejimlerine tabi olmayan bir ticaret şeklidir. Bu ticaret şeklinde yurtdışından alınan ürün Türkiye Cumhuriyeti topraklarına gelmeden yine yurt dışında satılır.


Eğer gümrük vergilerinden muaf değilseniz ve gümrük vergisi hesaplama ihtiyacı duyuyorsanız; paket içeriği, gönderen ülke ve sipariş tutarı gibi bilgilere ihtiyacınız vardır. İhtiyaçlarınızı karşıladığınız zaman İhracatta Kullanılan Taşıma Yöntemleri ile taşımanıza başlayabilirsiniz.


Gümrük Risk Yönetimi ve Uyum Süreci Nasıl İşler?

Gümrük risk yönetimi, bir ülkenin gümrük işlemlerinde karşılaşılan riskleri tanımlayan, değerlendiren ve yönetmeye yarayan bir süreçtir. Bu süreci kısaca ele alırsak:

Risk Tanımlaması: Süreç, gümrük işlemleri sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel risklerin belirlenmesi ile başlar. Yasa dışı olan ticaretler “risk” olarak değerlendirilir.

Risk Değerlendirmesi: Belirlenen risklerin önem derecesinin değerlendirilmesi bu aşamada gerçekleştirilir.

Risk Profillemesi: Bu aşamada riskli gönderileri belirlemede kullanılması için profil oluşturulur.

Risk Yönetimi Stratejileri: Belirlenen risklere karşı etkili tedbirlerin geliştirilmesi ise bu aşamada ele alınır. Sıkı gümrük kontrolleri, teknolojik çözümler ve işbirliği anlaşmaları gibi tedbirler ele alınabilir.


Ticari mallarınızın tüm sınır ötesi hareketlerine dair gereksinimlerini karşılarken risk yönetimine dikkat etmeniz gümrük uyum sürecinizi başarı ile gerçekleştirmek için kritiktir.

Siz de gümrük risk yönetiminiz ve uyum sürecinizde profesyonel desteğe 40Ayak ile ulaşabilirsiniz.
 

Benzer Yazılar

Uluslararası Ticaret ve Gümrük Nedir?

Dünya genelinde üretimin artmasıyla birlikte ekonomik sistemlerde değişti. Dünyadaki üretilen ürünlerin dünya genelinde paylaşılması zorunlu hale geldi. Çünkü kapalı ekonomiye sahip olan ülkelerin bir süre sonra değişen dünya koşullarına ayak uyduramadıkları ve ekonomik olarak zor duruma düştükleri gözlemlendi. Bu açıdan uluslararası ticaret kavramı önemlidir.

14/08/23
Depo Yönetimi ve Optimizasyonu

Gelişmiş bir depo yönetim sistemi, işletmenin envanterindeki tüm öğelerin doğru bir şekilde izlenmesine, düzenli olarak kontrol edilmesine ve gerektiğinde yenilenmesine olanak tanır. Bu sistemler, stok seviyelerini doğru bir şekilde belirlemek için veri analizi, tedarik zinciri optimizasyonu, talep tahmini ve envanter döngüsü analizi gibi çeşitli analitik araçları kullanır.

11/09/23
İhracatta Hangi Taşıma Yöntemleri Kullanılır?

Lojistik yönetimi, işletmelerde bir fonksiyon olarak değil, bir süreç olarak ele alınmaktadır. Bu sürecin amacı; ürünlerin, ham madde kaynağından tüketiciye ulaştırılmasına kadar gerekli faaliyetlerin yerine getirilmesidir.

17/05/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

Şirketlerin lojistik operasyonlarında uygun lojistik taşıma modları belirlemesi hem maliyet hem de performans açısından önemlidir.

17/04/23
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Yük taşımacılığı yapmak için, taşımacılık türüne göre farklı belgelere sahip olmak gerekmektedir. Firmalar bu belgeler olmadan taşımacılık yapamazlar. K1, K2 ve K3 yetki belgeleri ticari olarak yük taşımacılığında kullanılan belgelerdir. Bu belgeler farklı taşımacılık türleri ve işlemleri için uygundur.

08/05/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!