40ayak logo

Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

Lojistikte Taşıma Modları
17.04.23

Şirketlerin lojistik operasyonlarında uygun lojistik taşıma modları belirlemesi hem maliyet hem de performans açısından önemlidir. Bu yüzden, taşıma modlarının avantaj ve dezavantajları iyice araştırılmalıdır.

Taşıma Modu Nedir?

Taşıma modları, ürünün çıkış noktasından varış noktasına doğru gerçekleştirdiği yolculuktaki sistemi ifade eder.

Taşıma Modu Türleri

Farklı taşıma modları farklı avantajlar sağlayacağı için taşıma modları ve karşılaştırmaları dikkatle yapılmalıdır. Peki bu taşıma modları nelerdir?

Unimodal Taşımacılık

Unimodal taşıma, yükün taşınırken sadece bir taşıma modunun kullanıldığı sistemdir. Bu tür taşıma sistemleri daha pratik ve daha az maliyetli oldukları için tercih edilirler. Bir yükün sadece kara yolu taşımacılığı ile taşınması bu taşımacılık sistemine bir örnektir.

Multimodal Taşımacılık

Bir diğer adı kombine taşımacılık olan bu taşıma sistemi, yükün nakliyesinde birden fazla taşıma modunun kullanıldığı sistemdir. Bu taşımacılık türünde bütün lojistik süreçten tek bir firma sorumludur. Yükler, bulundukları taşıma kaplarından başka taşıma kaplarına aktarılabilir. Bu tür taşıma sistemleri ihtiyaca göre daha esnek ve güvenli olabiliyorken maliyetleri de bu oranda artmaktadır.

Intermodal Taşımacılık

Bu taşımacılık sisteminde yükün ambalajı değiştirilmeden birden fazla taşıma modu kullanılır. Bu taşımacılık türünde bütün lojistik süreç boyunca birden fazla firma görev alabilir.

Kara Yolu Taşımacılığı

Bir malın kara yolu kullanılarak bir noktadan başka bir noktaya nakliyesinin yapılmasına kara yolu taşımacılığı denir. Zamanla büyüyen ve iyileşen kara yolları sayesinde dünyanın çok büyük bir kısmına nakliye yapılabildiği için en çok tercih edilen taşımacılık modlarından bir tanesidir.

Deniz Yolu Taşımacılığı

Yüklerin deniz ve okyanus üzerinde taşınarak limanlar arası transferlerinin yapıldığı deniz yolu taşımacılık türü bir yükün bir kıtadan başka bir kıtaya aktarılmasında çoğu zaman önemli bir rol oynamaktadır.

Hava Yolu Taşımacılığı

Bir yükün kısa sürede teslim edilmesi istendiğinde akla gelen ilk taşımacılık türüdür. Uçak aracılığı ile uçakların kalkış ve iniş yapabildikleri noktalar arasında yükün transferi gerçekleştirilir. Değerli parçaların güvenli ve hızlı bir şekilde taşınması için sık sık tercih edilir.

Demir Yolu Taşımacılığı

Demir yolu taşımacılığı, yüklerin vagonlar ile birlikte demir yolu üzerinden taşınması ile gerçekleşir. Ağırlık olarak yüksek yüklerin düşük maliyetler ve düşük hata oranı ile taşınması için tercih edilir. Eskisi kadar popüler olmayan demir yolu taşımacılığının şirkete sunduğu en büyük avantajlar, sefer sürelerinin sabit olması ve trenlerin kötü hava koşullarından etkilenmemeleridir.

Lojistik sektöründe kullanılan taşıma modları arasında karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. Bu taşıma modları, ürünlerin özelliklerine, taşıma mesafelerine ve müşteri taleplerine göre seçilir.

Karayolu taşımacılığı, kısa mesafelerde hızlı ve etkili bir çözüm sunarken, demiryolu taşımacılığı daha uzun mesafelerde büyük hacimli yükleri taşımak için tercih edilir. Denizyolu taşımacılığı ise küresel ticarette önemli bir rol oynar ve büyük hacimli yükleri düşük maliyetle taşıyabilir. Havayolu taşımacılığı ise en hızlı taşıma modu olarak öne çıkar ve acil teslimat gerektiren ürünlerde tercih edilir.

Sitemize kayıt olarak, lojistik sektöründe kullanılan taşıma modları ve diğer konular hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel lojistik çözümleri sunarak, işletmenizin verimliliğini artırmak için size yardımcı olabiliriz. Kaydolun ve avantajlarımızdan faydalanın!

Benzer Yazılar

İhracatta Hangi Taşıma Yöntemleri Kullanılır?

Lojistik yönetimi, işletmelerde bir fonksiyon olarak değil, bir süreç olarak ele alınmaktadır. Bu sürecin amacı; ürünlerin, ham madde kaynağından tüketiciye ulaştırılmasına kadar gerekli faaliyetlerin yerine getirilmesidir.

17/05/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Online Yük Takibi Nedir?

Online yük takibi aracılığıyla yük veren ve tedarikçi iş ortaklıklarının yükünü güvenle hafifletmek artık çok kolay ve bir tık uzaklığınızda!

07/09/22
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Brokerlik Nedir?

Brokerlar; çeşitli ticari işlemlerde taraflar arasında aracı olarak görev alan kişi ya da kurumlardır. İşlemlerin tarafları olarak nitelendirebileceğimiz satıcılar ve alıcılar arasındaki ilişkilerin yürütülmesinde rol oynar. Müşterinin isteğine göre satın alma işlemleri gerçekleştirir. Bireylerden, büyük şirketlere kadar çeşitli müşterilerle çalışır.

10/04/23
Parsiyel Ve Komple Taşıma Farkları Nedir?

Parsiyel ve komple taşıma yöntemleri lojistikte en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gelin, bu taşıma yöntemlerinin detaylarını ve farklarını beraber inceleyelim.

24/08/22
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Lojistikte Gümrükleme Nedir?

Lojistikte Gümrükleme Nedir; ithalat-ihracat süreci üzerinde olumlu etkisi olan ve lojistik zincirinde önemli bir faktördür. Ülkeye giren ve çıkan ürünlerin gümrük mevzuatına uygunluğunu denetleyen bu süreç lojistik verimini artırır.

22/05/23
Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Yük taşımacılığı yapmak için, taşımacılık türüne göre farklı belgelere sahip olmak gerekmektedir. Firmalar bu belgeler olmadan taşımacılık yapamazlar. K1, K2 ve K3 yetki belgeleri ticari olarak yük taşımacılığında kullanılan belgelerdir. Bu belgeler farklı taşımacılık türleri ve işlemleri için uygundur.

08/05/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!