40ayak logo

İhracatta Hangi Taşıma Yöntemleri Kullanılır?

İhracatta Hangi Taşıma Yöntemleri Kullanılır?
17.05.23

İhracatta Hangi Taşıma Yöntemleri Kullanılır? Lojistik yönetimi, işletmelerde bir fonksiyon olarak değil, bir süreç olarak ele alınmaktadır. Bu sürecin amacı; ürünlerin, ham madde kaynağından tüketiciye ulaştırılmasına kadar gerekli faaliyetlerin yerine getirilmesidir. Üretim, stoklama, dağıtım gibi fizyolojik faaliyetler, bunlara ilişkin bilgilerin sağlanması ve tüm sürecin yönetimi lojistik yönetimi içinde yer alır. Taşıma yöntemi ise ürünlerin bir yerden başka bir yere hangi araçlarla ulaştırılacağının karar verilmesini kapsar. İyi bir lojistik yönetimi daha düşük operasyonel maliyetlerle, ürünlerin uygun zamanda müşterilere ulaştırılması ile olur.

Bu yazımızda ihracatta kullanılan taşıma yöntemlerinin neler olduğuna yakından bakacağız.

Karayolu Taşımacılığı

İhracatta kullanılan taşıma yöntemleri arasında yaygın kullanılan taşıma türüdür. Genellikle birbirine yakın olan ülkeler arasında tercih edilir. Çeşitli politik durumlara veya hava şartlarına göre farklı güzergahlar kullanılabilir. Yükleme ve boşaltma işlemlerinin rahatlıkla yapılabilmesi, kapıdan kapıya hizmet verilebilmesi, kısa sevk süresi gibi avantajları olduğu için tercih edilir. Trafik ve çevresel faktörlerden kolaylıkla etkilenmesi ise olumsuz yönlerindendir. Ayrıca lojistikde taşıma modları ile lojistik için taşımacılık türlerini öğrenebilirsiniz

Denizyolu Taşımacılığı

Denizyolu taşımacılığı, dünya ticaretinin %92’sini oluşturmaktadır. İhracatta kullanılan taşıma şekilleri arasında en düşük maliyetli olanıdır. Büyük tonajdaki ürünler uygun maliyetler ile uzun mesafe taşınabilir. Denizyolu taşımacılığında, limanlar ve liman işletmeciliği ile bulundukları yerlerin stratejik konumlan büyük önem taşır. Limanlar, yükleri toplama ve dağıtma özelliğine sahiptir. Denizyolu taşımacılığının başlangıç ve bitiş noktalarıdır. En yavaş nakliye yöntemi olsa da büyük hacimli ürünlerin taşınması için en uygun yöntemdir.

Demiryolu Taşımacılığı

Demiryolu taşımacılığı düşük kıymetli, ağır ve hacimli yükler için kullanılabilecek az maliyetli bir taşıma türüdür. Daha çok uzun mesafelerde ve sürenin biraz daha esnek olduğu durumlarda tercih edilir. İlk yatırım ve bakım maliyetleri yüksek olduğundan çoğu zaman devlet tarafından işletilmektedir. Diğer taşıma türlerine kıyasla çevre dostudur.

Havayolu Taşımacılığı

İhracat taşıma şekilleri arasındaki en pahalı olan taşımacılıktır. Hava alanlarındaki hizmet, dokümantasyon ve ardiye masrafları yüksektir. Uzun mesafeli sevkiyatlar kısa sürede gerçekleştirilebilir. Hassas ve değerli yükler için yüksek güvenlik imkanları sunar.

Aciliyet gerektiren durumlarda vazgeçilemez bir taşıma şeklidir. Tüm bu süreçler için ilanlara Açık Yükler safyamızdan göz atabilirsiniz.

İhracatta kullanılan taşıma yöntemleri, işletmelerin ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırma sürecinde büyük önem taşır. Her taşıma yöntemi kendine özgü avantajlar ve dezavantajlar sunar, bu nedenle işletmelerin ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre doğru tercih yapmaları önemlidir.

Karayolu taşımacılığı, komşu ülkeler arasında hızlı ve kolay bir taşıma sağlarken, denizyolu taşımacılığı büyük tonajlı ve uzun mesafeli gönderiler için ekonomik bir seçenektir. Demiryolu taşımacılığı, ağır ve hacimli yüklerin taşınmasında avantajlı olabilirken, havayolu taşımacılığı ise hızlı ve güvenli bir seçenek olarak öne çıkar.

İhracatta doğru taşıma yöntemini seçmek, işletmelere operasyonel verimlilik, maliyet tasarrufu ve müşteri memnuniyeti gibi avantajlar sağlar. Ancak taşıma yöntemleri yalnızca bir parça puzzle'ın birer parçasıdır. Lojistik yönetimi, tedarik zincirinin diğer bileşenleriyle entegre bir şekilde çalışmalıdır. Depolama, envanter yönetimi, gümrük işlemleri ve müşteri hizmetleri gibi unsurlar, başarılı bir ihracat süreci için önemlidir.

Sonuç olarak, ihracatta kullanılan taşıma yöntemlerinin doğru bir şekilde seçilmesi ve etkin bir lojistik yönetimi ile birleştirilmesi, işletmelere rekabet avantajı sağlar. İyi bir lojistik planlama ve uygulama, ürünlerin uygun zamanda, doğru yerde ve müşterilere en iyi şekilde ulaştırılmasını sağlar. Bu da müşteri memnuniyetini artırır, 40Ayak işletmelere büyüme ve başarı fırsatları sunar.

Benzer Yazılar

Uluslararası Ticaret ve Gümrük Nedir?

Dünya genelinde üretimin artmasıyla birlikte ekonomik sistemlerde değişti. Dünyadaki üretilen ürünlerin dünya genelinde paylaşılması zorunlu hale geldi. Çünkü kapalı ekonomiye sahip olan ülkelerin bir süre sonra değişen dünya koşullarına ayak uyduramadıkları ve ekonomik olarak zor duruma düştükleri gözlemlendi. Bu açıdan uluslararası ticaret kavramı önemlidir.

14/08/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Lojistikte Gümrükleme Nedir?

Lojistikte Gümrükleme Nedir; ithalat-ihracat süreci üzerinde olumlu etkisi olan ve lojistik zincirinde önemli bir faktördür. Ülkeye giren ve çıkan ürünlerin gümrük mevzuatına uygunluğunu denetleyen bu süreç lojistik verimini artırır.

22/05/23
Lojistikte Güvenlik Ve Uyumluluk Standartları

ISO (Uluslararası Standardizasyon Birliği-International Organization for Standardization) tarafından belirlenen standartlar sayesinde, lojistik sektörü başta olmak üzere, birçok sektörde güvenlik sağlanmıştır.

07/02/24
Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

Şirketlerin lojistik operasyonlarında uygun lojistik taşıma modları belirlemesi hem maliyet hem de performans açısından önemlidir.

17/04/23
Kamyonuma Yük Arıyorum

“Boş kamyonum var yük arıyorum”, “kamyon yük ilanları”, “kamyon yükü arıyorum” yazıp arattığınızı duyar gibiyiz. Tabii eski yöntemleri kullanıp nakliye garajlarında kapı kapı gezerek aracınıza uygun yük olup olmadığını kontrol ediyor da olabilirsiniz.

27/04/23
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Yük taşımacılığı yapmak için, taşımacılık türüne göre farklı belgelere sahip olmak gerekmektedir. Firmalar bu belgeler olmadan taşımacılık yapamazlar. K1, K2 ve K3 yetki belgeleri ticari olarak yük taşımacılığında kullanılan belgelerdir. Bu belgeler farklı taşımacılık türleri ve işlemleri için uygundur.

08/05/23
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!