40ayak logo

Yük Konsolidasyonu Nedir?

Yük Konsolidasyonu Nedir?
16.01.24

Son zamanlarda tedarik zincirinin önemli parçalarından birisi haline gelen yük konsolidasyonu, birden fazla küçük sevkiyatı tek bir sevkiyatta birleştirme işinin adıdır.

 

Yurtiçi ve uluslararası sevkiyatlarda kargo konsolidasyonu ya da yük konsolidasyonu sıklıkla kullanılır. Şirketlerin malları hızlı taşımaları, tedarik etmeleri için uygun fiyatlı bir yöntemdir.

 

Tedarik zincirlerinde, kısmi sevkiyatlar ve kapasitenin dolmadığı sevkiyatlar yaygındır. Özellikle belirli sayıda ürünlerin hızlı bir şekilde tedarik edilmesi zorunluluğundan dolayı, aracı doldurmayacak sayıda olan mallar taşınmak zorunda kalınır.

 

Dolayısıyla yük taşıyan araçların tam dolmaması durumu söz konusudur.

 

Yük Konsolidasyonunun Faydaları

Birçok nakliye firması, araç hacimlerinin yarısını ya da üçte ikisini kullanırlar. Aldıkları sipariş yükler bu kapasitededir. Nakliye firmaları araçların hepsini kullanmasa da, tüm araç için para öderler. Benzer konumlara giden yüklerin birleştirilmesi ile verilen para boşa gitmemiş olur. Nakliye konsolidasyonu, nakliye firmalarının yalnızca taşıtacağı yükler için para ödemelerini sağlar.

 

Yük konsolidasyonu yöntemi, maliyet tasarrufu sağlamasının yanı sıra, taşınan ürünlerin zarar görmesini de engellemiş olur. Nakliyeye konu olan yükler konsolide edilir ve daha az kişinin müdahalesini gerektirir. Satıcıdan alıcıya ya da alıcıdan alıcıya doğrundan nakliye gerçekleşeceğinden dolayı, ürünlerin zarar görmesi riski azaltılmış olur.

 

Yük konsolidasyonu verimlilik artışı gibi faydaları da sağlar. Nakliyecinin yükü kendi programına uygun taşımasına olanak sağlar. Yükü taşıyan sağlayıcı, yükünüzü programınıza uygun bir şekilde taşıyacak seçenekleri size sunabilir. Böylece paradan büyük ölçüde tasarruf sağlarsınız.

 

İş hacmi artışı sağlar. Birim zamanda daha fazla yükün birden fazla nakliye aracı ile taşınmasını sağlar. Böylece daha çok ürün, daha kısa sürede taşınmış olur. yük konsolidasyonu sistemini uygulayan birden fazla nakliyeci ile anlaşılırsa, daha verimli bir çalışma sahası yaratılmış olur.

 

Tedarik zinciri performansı en üst düzeye çıkarılır. Tam kamyon yükünün fiyatlandırma avantajlarından yararlanılır. Böylece maliyetler azalırken, karlılık artırılmış olur. Teslimat yolculuğunun her aşamasında oluşabilecek riskler en aza indirilir.

 

Müşterilerin siparişleri tam zamanında gerçekleşeceğinden, müşteri ilişkileri güçlendirilmiş olur. Yük konsolidasyonu ile yükler ortalama olarak 2-3 günde teslimat adresine ulaştırılır. Eski yöntemde ise bu süre 5-6 günü bulmaktadır. Görüldüğü üzere teslimat sürelerinin yarısı oranında kar elde edilmiş olur.

 

Yük konsolidasyonu yöntemi karbon emisyonlarının azaltılmasında etkilidir. Boş yere çalışmayacak olan kamyonlardan çıkan karbon izleri engellenmiş olur. Bu kapsamda yük konsolidasyonunun Lojistikte Sürdürülebilirlik içinde destek olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yük Konsolidasyonu Nasıl Yapılır?

Yük Konsolidasyonu Nasıl Yapılır?

Yük birleştirme yöntemi iki şekilde yapılır. Doğrudan konsolidasyon ve dolaylı konsolidasyon.

 

Doğrudan konsolidasyon yönteminde, yükler nakliye araçlarında birleştirilir. Daha sonra varış noktasında ayrıştırılır. Varış noktasında ise gideceği adrese doğru gönderilir. Doğrudan konsolidasyon; miktar bazlı, zaman bazlı, miktar-zaman bazlı ve kontrollü sevkiyat olmak üzere dört farklı şekilde uygulanır. Sevkiyat zamanının esneklik göstermesi gerektiği durumlarda, miktar bazlı konsolidasyon uygulanır. Hizmet seviyesine bağlı taşıma durumlarında ise miktar-zaman bazlı konsolidasyon uygulaması devreye girer.

 

Dolaylı konsolidasyon yönteminde ise, yükler sınıflandırılır ve konteynerlere yüklenir. Konteynerler mühürlenerek, varacağı adrese doğru yola çıkar. Varış adresinde yetkili kişiler tarafından mühürler kırılarak, yükler ayrıştırılır ve varacağı adrese gönderilir.

 

Konsolidasyon işleminden önce hangi ürünün ne zaman gönderileceği planlanır. Ayrıca kaç nakliye aracı ile hangi ürünlerin taşınacağı hesaplanır. Ürünler nakliye firmasına gönderilir. Ya da nakliye firması tarafından teslim alınır. Nakliye firması ürünleri araca belirli bir prosedür tarafından yerleştirir. Nakliyenin varacağı adreste ürünler prosedüre göre ayrıştırılır. Ayrıca, Lojistik Hizmetleri Nelerdir? adlı yazımızda, nakliye firmalarının hizmet sağladığı alanlar ve hizmetler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

 

Yük Konsolidasyonu Kimler İçin Uygundur?

Yük Konsolidasyonu Kimler İçin Uygundur?

İhracatçılar başta olmak üzere, yük konsolidasyonu aşağıdakiler için uygundur.

 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler

Genelde imalat ve perakende satış üzerine kurulu olan işletmeler, mallarını müşteriye ulaştırmak adına yük konsolidasyonu uygulamasını kullanabilirler. Böylece nakliye maliyetini azaltmış ve karlılıklarını artırmış olurlar.

 

İhracatçılar

Yurt dışına ürün ihraç eden firmalar, her ay tonlarca ürünü satış yaptıkları ülkelere gönderirler. İhracatçılar için nakliye kalemleri oldukça yüklü tutar. Yük konsolidasyonu sayesinde, sadece az bir kısmı dolan konteynerlere para ödemektense, konteynerlerin bir kısmına para ödemek daha mantıklı olmaktadır. Böylece maliyetten kazanılmış olur.

 

İthalatçılar

Yurtdışından ürün ithal edenlerin durumu, yurtdışına ürün ihraç edenlerle aynıdır. Yabancı ülkelerden gelen ürünlerin tek bir seferde gelmesi oldukça önemlidir. Konteynerde boş kalan hacimlerde ürünlerin gelmesi, ithalatçılar açısından avantajdır. Ayrıca gümrük vergileri açısından da kar elde edildiği söylenebilir. Uluslararası Ticaret ve Gümrük Nedir? adlı yazımızda ihracatçılar ve ithalaçıların karşılaşacağı durumlarda avantajlarını gözden geçirebilirler.

 

Yük Konsolidasyonunun Zorlukları

Her ne kadar birçok yararı olsa da yük konsolidasyonu uygulamada bazı zorlukları da beraberinde getirir.

 

Nakliye Firması Bulma

Birçok ürünün ayrıştırılması ve boş hacimlere yerleştirilmesi ek maliyet ve iş gücü gerektirdiğinden dolayı, nakliye firmaları yük konsolidasyonu yöntemine pek sıcak bakmazlar. Birleştirilmiş gönderileri taşımaya istekli olan firmalar da taşıma ve ayrıştırma için ek ücret talep edeceklerdir. Bu yüzden yük konsolidasyonu yapan firmaların ücretlerinin araştırılması ve en uygun olanından hizmet alınması önemlidir. Yoksa taşıma maliyeti azalacağına artabilir.

 

Planlama ve Organizasyon

Yük konsolidasyonu yönteminde daha fazla planlama ve organizasyon gereklidir. Bu tür işleri de hem nakliye firmaları hem de yük taşımasını talep eden firmalar yapmalıdır. Organizasyon ve planlamada meydana gelen aksaklıklar, yüklerin zamanında adreslerinde olmamasına ve hatta yüklerin kaybolmasına yol açabilir. Planlama ve organizasyondaki en önemli unsur ise yüklerin sınıflandırılması ve ayrıştırılmasıdır. Yoksa yükler yanlış adreslere gidecek ve zaman kaybına yol açacaktır. Yanlışlığı düzeltmek adına ekstra zaman ve para harcanması gerekecektir. Bu durum ise yüklerin konsolidasyonunda edinilecek para tasarrufunun gerçekleşmeyeceği anlamını taşır.

 

Zaman

Konsolide gönderilerin ayrıştırılması ve sınıflandırılması ilave zaman anlamına gelir. İlave zamanın farkında olarak firmaların buna göre planlama yapması gerekir.

 

Risk Yönetimi

Nakliye talep eden firmaların risk yönetimi için ayrıca bir birim oluşturması gerekir. İlk yatırım maliyeti fazla olsa da yük konsolidasyonunun yönetimi için kurulan birimin ücretleri, ilerleyen zamanlarda amorti edilebilecektir. Eğer risk yönetimi doğru bir şekilde yapılmazsa, para ve zaman kaybına neden olabilir. Bu şekilde firmaların zararı katlanarak artacaktır.

 

Süreç Yönetimi

Yük konsolidasyonunu gerçekleştirecek olan nakliye firmaları ile yükünü taşıtacak olan firmaların koordineli olarak çalışması gerekir. Bu durum için ise yük taşıtacak olan firmaların uzmanlardan oluşan bir ekibe ihtiyacı vardır. Yük konsolidasyonu süreci iyi yönetilirse, gerçek anlamda zamandan ve paradan tasarruf sağlanabilecektir.

 

Yük Konsolidasyonu Hizmet Seçenekleri
Yük Konsolidasyonu Hizmet Seçenekleri

Kara, hava ve deniz yolu taşımacılığında yük konsolidasyonu yöntemi kullanılır.

 

Hava Yolu

Birden fazla firmadan gelen gönderiler, tek bir uçakta birleştirilir. Kargo taşıyan uçak firmaları, birden fazla firmadan gelen gönderileri sınıflandırarak ve ayrıştırarak, kargo uçağına yerleştirirler. Her yük grubunun ayrı taşıma faturası vardır ve uçak kargo firması tarafından düzenlenir. Böylece kargolar daha düzenli bir şekilde taşınmış olur. Hava yoluyla gerçekleşen gönderiler her ne kadar diğer ulaşım yöntemlerine göre hızlı olsa da diğer yöntemlerden daha maliyetlidir.

 

Deniz Yolu

Hacim olarak büyük ve ağır tonajlı malların taşınması için Deniz Yolu Taşımacılığı idealdir. Büyük ebatlardaki gemilerde bulunan konteynerlerde daha fazla yük taşınabilir. Hava yoluna göre daha ekonomiktir. Ancak güvenlik açısından bazı riskleri bünyesinde barındırır. Her ne kadar deniz yolu güvenli olsa da, fırtına ve diğer hava koşullarından dolayı yükler zarar görebilir.

 

Kara Yolu

Kara Yolu Taşımacılığı; genel olarak küçük ve orta ölçekteki işletmelerin tercih ettiği yöntemdir. Yurtiçi taşımacılıkta avantaj olsa da yurtdışı taşımacılığında dezavantaj olabilir. Bir kamyonun alabileceği yük kapasitesi sınırlı olduğundan, deniz ve hava yolu taşımacılığına oranla pek pratik değildir. Özellikle ihracatçılar ve ithalatçılar açısından. Kara taşımacılığı, deniz ve hava yoluna oranla daha ekonomiktir. Ancak daha yavaştır. Birçok durumda gecikme yaşanabilir. Ayrıca birçok riski de bünyesinde barındırır.

Benzer Yazılar

Lojistikte Sürdürülebilirlik

Dünya çapında ticaretin gelişmesiyle birlikte enerji sarfiyatı da arttı. Özellikle lojistik sektöründe enerji tüketimi diğer sektörlerden daha fazla bir oranda artış gösterdi. Bu kapsamda, Lojistikte sürdürülebilirlik kavramı tartışılmaya başladı. Enerjinin verimli kullanılması, karbon ayak izi, atık yönetimi ve su yönetimi gibi konular, lojistik sektöründeki en önemli konulardır.

06/11/23
Takograf Nedir?

Genel olarak ticari taşıtlara takılan, radyo boyutlarındaki cihazlara verilen addır. Takograf takıldığı aracın; hızını, sürüş süresini ve sürücünün faaliyetlerini kaydeder.

21/12/23
Uluslararası Ticaret ve Gümrük Nedir?

Dünya genelinde üretimin artmasıyla birlikte ekonomik sistemlerde değişti. Dünyadaki üretilen ürünlerin dünya genelinde paylaşılması zorunlu hale geldi. Çünkü kapalı ekonomiye sahip olan ülkelerin bir süre sonra değişen dünya koşullarına ayak uyduramadıkları ve ekonomik olarak zor duruma düştükleri gözlemlendi. Bu açıdan uluslararası ticaret kavramı önemlidir.

14/08/23
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz taşımacılığı, nakliye ve taşıma işlemlerinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesidir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz için ticari anlamda büyük önem taşır.

09/01/23
Lojistik Hizmetleri Nelerdir ?

Lojistik; ürünleri ve bilgileri bir yerden başka bir yere taşıma sürecidir. A noktasından B noktasına depolama, nakliye, envanter yönetimi ve paketleme süreçlerini kapsayan geniş bir terimdir. Lojistik şirketleri, büyük şirketler için tedarik zincirlerini yönetmekten, küçük işletmelerin mallarını yurt dışına göndermelerine yardımcı olmaya kadar birçok hizmet sağlar.

08/09/23
Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Kara yolu taşımacılığı, en basit tanımıyla belirli bir yükün kara yolu ulaşımı ile taşınmasıdır. Kara yolu taşımacılığı hızlı ve ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen taşıma türüdür

24/08/22
Silobas Dorse: Depolama Ve Taşımanın Yeni Çözümü

Silobaz dorse, kuru gıda, kimyasal, inşaat malzemeleri gibi dökme yüklerin depolanması ve taşınması için geliştirilmiş bir dorse türüdür. Silobaz dorseler, yan duvarları ve tabanı tamamen kapalı bir yapıya sahiptir. Bu sayede, yükler çevre koşullarından korunur ve nakliye sırasında dökülmeler önlenir.

23/01/24
Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!